Nova Evropa

Кад је, 30. маја. 1917, поново отворен бечки парламвнат, сви заступници »Оловеначке Пучке Отранке« ступили су у заједничку организацију свих југословенских заступника, основавши »јЈугословенски Клуб«, те су сви потписали Мајску Декларадију.

Дне 16. и 17. августа, 1918, основан је у Љубљани »Народни свет«, са. сврхом припремања, темеља, за нову југословенску државу. И »Оловеначка. Нучка Странка« била је међу оснивачима, — једино су социјалисти играле улогу посматрача. Исто је тако наша, странка учествовала и код оснивања. »Народног Већа« у Загребу (5. н 6. октобра, 1918), и остала је у овој корпорацији све до њене ликвидације. — У држави Срба, Хрвата, и Словенада, ова партија узела је учешћа у свим парламентарним пословима, све до данас. У Привременом Народном Представништву, њени су посланици сачињавали са заступницима »Хрватске Пучке Странке« један »Југословенски Клуб«. У Конституанти се удружише у »Југословенском Клубу« заступници »Словеначке Џучке Странке«, » Хрватске Пучке Странкв«, и »Буњевачко-шокачке Отранке«.

Како већ напоменусмо, Др. Крек је некада конзервативну странку преобратно у социјалну партију, којој је темељ ударен њеним хришћанскосоцијалним програмом; ни после његове смрти није се странка зауставила. на пола пута, него је даље еволујнрала према, приликама. Она тражи провођење аграрне реформе, чувајући притом приватно власништво, али ограничено; даље, тражи социјализацију предузећа, зато подесних, а као предувет социјализадији безодвлачно оснивање »обртних савета«. Тражи, да се изгради радничко, занатлијеко, и сељачко право, те да се организују јавкоправне установе свих сталежа. Тражи парламенат из два дома, политичке п социјално-економске задруге, и стручно-економске организације, које треба да се оснивају у правцу узајамног допунског рада, да би постале темељем целога економског поретка. Наша је странка у овом правцу организовала. свој словеначки народ, те има већ на 500 кредитних, конзумних, продуктивних, занатских, машинских, грађевинских, н електричних задруга, задружну банку, и заједничку централу за набавку робе, такозвану »Господарску Звезу«, највеће трговачко предузеће у Словенији. Ова »Господарска Звеза« подељена је на секције за, робу, стројеве, дрва, месо, млеко, и вино. У Љубљани постоји задружна школа (траје годину дана), а у покрајини приређују се многобројни задружни течајеви. Странка има свакојаких сталешких организација, тако например радничку, занатлијску, и сељачку. Она је противу капитализма, штити потиштене чланове свих сталежа, противи се класној борби и пропагује солидарност, јер неће да буде деструктивна већ конструктивна и позитивна.

Просвета је за нашу странку темељем сваког напретка, било нацијоналног и политичког, било економског. Зато јој је једна од главних брига образовање широких народних слојева, за које тражи пре свега. добро организовану пучку школу. Сем тога издржава голему просветну организацију »Оловеначки хришћански социјални савев«, која поседује готово У сваком већем селу своје просветно друштво и свој просветни дом, где се држе предавања, концерти, драматске представе, или се тамбура, играју игре и т. д.. Ова просветна друштва врше у словеначком народу улогу народних универзитета, на којима се наставља настава прекинута у цучким основним и стручним школама. Ову просветну акцију снажно подупире

216