Nova Evropa

"присташе свих вероисповести, те у ствари обухвата већ и чланове протестантсоке цркве у Прекомурју. Не одговара стога истини, кад се нашој странци пребацује клерикализам тако као да се ми боримо за превласт којегод цркве над државном организацијом; у том смислу наша се странка. нипошто не може назвати клерикалном. Што се тиче односа. Цркве према Држави, ту наша странка принципијелно тражи, да прква и држава, сваха у свом властитом делокругу, остану посве слободне; али има и један заједнички делокруг, где треба да су пријатељице те да. помажу једна, другој. Према томе, у нашој партији нема места ни за какав клерикализам, улграмонтанизам, конфесијонализам, и т. д., те је сваки приговор у томе правцу посве неоснован.

»Оловеначка Пучка Странка«, стојећи на своме социјалном, просеветном, културном, и економском програму, потпуно мирно гледа у "будућност, па је тренутне олује и кризе могу можда мало уздрмати и број чланова јој умањити, али уништити је не могу никада. И кад наши противници мисле да су нас до ноге потукли, ми се увек поново појављујемо У јавности , дижемо се као тица, феникс из пепела, само у мало другом облику, јер се прилике мењају, али су етичка начела хришћанства вечна. Зато не можемо никада ишчезнути.

Др. А. Корошец,

начелник Оловенске Људске Странке.

Prosvetni ргебјед.

Autonomija Zašrebačkog Univerziteta.

Partajsko-politički dah počeo je od nekog vremena u vrlo opasnoj mjeri prožimati, na veliku opću štetu, i kulturni i socijalni naš život, kao nikad prije, Orijentacija politička postala je mjerodavna pojedincima i za njihova mišljenja i sudove u svim drugim pravcima života, te se i najbitniji drugi interesi zapostavljaju partajsko-političkim svrhama i potrebama. Nesnošljivost prema drugačije politički opredijeljenima dolazi u svim prilikama na javu, te koči svuda pravilan rad i razvoj; politička strastvenost zahvatila je sve naše krusove i sva područja, ona potkapa cio naš život i podgdriza mu Osnove, jer se svakuda unosi taj tudji politički elemenat sa svojim naročitim mjerilima, Tu pojavu moći ćemo podjednako konstatovati i u društvenom životu i na polju naučnom i umjetničkom, Rad pojedinca danas se, u pravilu, ne prosudjuje više po njegovoj nutarnjoj, objektivnoj vrijednosti, već prema tome da li su ocjenitelj i autor politički istomišljenici ili ne, Sve to, na kraju, daje jednu odvratnu kulturnu karikaturu, jer takvi odnosi, dakako, misu neko osnaženje političke ideje, kojima bismo se mogli dičiti, neđo znače patološku njenu hipertrofiju, koja će morati imati posljedicom njenu disoluciju, bar u današnjem obliku, Istina. i drugi, veliki narodi dijele se po strankama sa raznim programima, ali jedva bismo gdje mogli naći toliko nekulturne mržnje zbog raznolikih stranačkih pogleda koliko kod nas, i jedva

218