Nova Evropa

postojaće dok čovečanstvo bude iz mraka kretalo u svetlost. То је rad duha i duše!

Ako je egojizam bitna osnova života, onda je duh zaista božanski i besmrtan, jer je njeBov egojizam altyujizam, i njegov je rad uvek rad za drugog, a njegova je sreća tudja sreća, Od postanka sveta postojali su spasitelji, darovatelji i iskupitelji, bilo je pojedinaca i junaka rada duha i duše, Podnosili su ti silni i divni radnici sve bede i patnje, od skrivenih suza pa do umiranja na krstu i na lomači. Njima je ostao nepoznat suvišak zarade. Nisu tražili povišenja nadnice, Uzvišeni nad svima organizacijama, stajali su sami, Nepoznati i nepriznati, siroti i prosti, spajali su vekove u jednu liniju večnosti, davali su i poklanjali sve osobine i snagu duha svoga, sve verovanje i svu ljubav, osnivali su riznice i blaga kulture na kapitalima idealizma, Bez uživanja nezasluženog interesa toga kapitala, i bez tosa kapitala, bio bi svet mračan, žalostan, tužan, i pust, pa ma kako bio obučen i sit, Jer smisao života nije mehanizam, i pravac razvoja ne može da vodi u društvo pčelinje, gde je liksirano i apsolutno pravedno raspodeljeno sve. Iskonski je motiv nejednakosti u tome, da može da buđe ljudi lepših i boljih, I da te energije ulaze u rad, Da bude rada za druge, da bude rada za sve a ne za sebe!

Ne treba da se pred perspektivom bogodanih izabranika rastuži duša nijednoga našeg malog brata, ne treba ni da očajava, ni da otupi, ni da podivlja naš slabi drug, ako Sa instinkti održanja prejako vezuju za sebičnost. Svakome je čoveku data mogućnost da jedan deo svoga rada, da ma i najmanji delić, dade i pokloni za druge. I nema tako ružna i propala čoveka da u njemu he bi postojala baš ni najmanja klica svesti dobra i sreće opće, patnje i tegobe tudje. Ni najveća ljubav prema sebi ne isključuje ljubav prema bližnjem. Kada bi svi davali, dosta je ako i malo daju. Ko jedanput daje, već je idući put sposobniji i jači da ponovo dade. Pored rodjenih vrlina mora da postoji i škola vrlina. Svako zato ima priliku da radi i bez nagrade.

Slava i čast neka je tome radu! U ove dane iskušenja, pored pobune robova dižimo i pobunu duhova! ||

Komunizam u Jučoslaviji,

(U nizu članaka o našim političkim strankama, donosimo u ovom broju prikaz o Komunističkoj Stranci Jugoslavije iz pera jednog od njenih najaktivnijih članova, Prirodno je da se,dok je na snazi »Zakon o zaštiti države«, nije mogao napisali iscrpniji izveštaj o ovom predmetu; utoliko manje, štu o njemu još nema preBlednih studija, a materijal je rasturen, i delom, iz raоба koji se podrazumevaju, zasad još nedokučiv.)

Vojna okupacija bila je uvela i Srbiju u područje, odnosno pod direktan uticaj, privredne krize centralnih država; ujedinjenje Jugoslovena (1918), stvarajući nove političke granice i spajajući dotle razdvojene ekonomske i političke oblasti i centre, stvorilo je i dalo.

380