Nova Evropa

|

латиницом, а у сваком броју има и по неколико слика. Како већ и сам наслов каже, овај часопис бави се специјално проблемима наше пољопривреде, у најширем смислу. Лист се редигује са неког вишег становишта, и чланци су писани за кругове који већ имају извесно разумевање 58 привредне проблеме. »Пољопривредни Гласник« узео је себи за задаћу, да нашој пољопривреди утре нове и модерније путеве. — Пре кратког времена, почео је и у Загребу да излази један лист — »Меја« — који у свему иде стопама, »Пољопривредног Гласника«. Питање је, да ли је потребно, и да ли смо ми у стању, да у исто доба издржавамо два овака пољопривредна, листа, који у свему апелују на исти читалачки круР.

Пре неки дан, скоро у исти мах, почеле су да излазе у Загребу опет три нове привредне ревије! Кратко време њихова излажења — док ово пишемо, од једне имамо једва, 4 броја а од друге две само по један број спречава нас да о њима дајемо икакав одлучнији суд. Све три ревије излазе сваких 15 дана и све, барем по вањштини и опреми, носе ревијалан карактер. »Народно Богатеотво« има редовно у сваком броју по неколико овећих чланака, док ситних вести, па ни оних од највеће привредне важности, нема никакових, — осим ако ћемо овамо убројати приказе што се уз наплату доносе о појединим новчаним заводима или индустријалним подузећима, и где је дирекцији тих завода и подузећа припуштено да сама »критички« упозори читаоце на свој рад за минулу перијоду, а величина приказа зависи о броју плаћених редака.... »оПривредна СОмотра« даје више важности привредним вестима, и не упушта, се, барем не у првом свом броју, у велика и тешка. теоретска, расматрања; осим тога, ова, ревија има у програму, да у сваком броју донесе и по један инозвемни прилог са економским приказом становите државе. — Напокон, »Југославенска Рекламна Ревија«, како већ име говори, узела је себи за задаћу, да специјалну бригу посвети реклами наше привреде у ино земству: према томе, у првом њену броју налазимо вести у скоро свим европским језицима. Да, ли је баш овај начин рекламе целноходан, усудили бисмо све посумњати. Иноземца ће евентуално интересовати само оно што је ту донесено на њему познатом језику, док за остале вести неће имати никакова интереса. Боље би одговарало сврси, мислимо, — уколико TO наравно финансијална, страна саме ревије допушта —, да се цела ревија. публицира на више језика, тојест тако да, је по читав број написан и наштампан у једном језику. 'То, међутим, није успело досад, колико нам је познато, ни јачим подузетницима, па, је слабо наде да бисмо мину томе правцу пробили лед. Али овако, ова, ће се ревија, бојимо се, још мање моћи одржати.

У циљу, да заступа специјалне интересе једног краја наше домовине, почела је излазити пре кратког времена УуПодринеска Обнова«. Она је, након неколико бројева релативно добро уређених, већ и престала, нако наводно само привремено. Слични потхвати једног дела покретача. исте ове »Подринске Обнове«, да у другим крајевима наше државе одржавају такове специјалне листове, нису досада донели позитивних резултата: покушава се сад овде са пар бројева, да се настави тамо опет са, пар бројева, и онда се, једног лепог дана, све умири и нечујно се престаје с излажењем..:. |

522