Nova Evropa

родног осећаја. Тако би међушколско дописивање утицало најпре на ублажавање унутарњих опрека у једном народу (племенске, верске, класне), а затим исто тако и међу народима, стварајући и манифестујући место нацијоналног егојизма осећаје добре воље, међусобног поверења, и симпатија, те припремајући једно доба где ће међу народима владати, уз боље познавање и боље везе, већа искреност, те где ће, и ако дође до сукоба, последњи апел бити, не као данас апел на оружје, него апел на здрави разум. Зато би требало да међушколско дописивање, као једно од средстава за остварење тога бољег света, наиђе на разумевање и код нас, те да му поклоне пуну пажњу нарочито наставници и педагози, а и сви они за које ндеал једног лепшег човечанства није само шупља фраза.

Рг. Павле Митровић (Сарајево).

Политички преглед. Избори у Енглеској.

Пише нам један пријатељ, како с нестрпљењем ишчекује шта ће рећи „Нова Европа" поводом пада Давидовићеве владе. Бојимо се да ћемо овај пут разочарати тог нашег пријатеља, јер нећемо опширније говорити о нашој најновијој унутарњој политичкој ситуацији, Јер једно је сад свакако јасно: да имамо краља по милости Божјој, и владу по милости краљевој; а ко не може да верује у милост Божју која се декретира на земљи, и ко се усуђује исповедати демократско начело о суверености народне воље у уставној монархији, тај — ако је још увек за еволуцију, а не за револуцију — има да стане у страну, па да из прикрајка посматра шта се ради, и докле ће наша унутрашња политичка ситуација да издржи уврћући се у спиралу, Боље је дакле, за нас, да расправљамо о другим, паметнијим стварима у свету, например о британским изборима.

И код нас, и у целој европској штампи, били су резултати последњих избора у Великој Британији предметом великог изненађења; велика победа конзервативаца тумачена је свим могућим, и још више немогућим, узроцима. Особито код нас, где су је чак демократи Г. Прибићевића огласили као и неком својом победом, у смислу повраћања реакције и шовинистичконацијоналистичког режима, што је наравно из темеља погрешно, Пре свега, добро упућени кругови у Енглеској рачунали су поуздано с великом победом конзервативне странке, или још тачније: с великим поразом либералне странке у корист конзервативаца, и нама је жао што се (због нашег двоброја посвећена индустрији) нисмо могли на време користити члан-

480