Nova Evropa

vavijih borba medju narodima 1 ргобупозњ тедји сткуата dodje do izmirenja i približenja,

Pokušaji približenja izmedju Amglikanske i Pravoslavne Crkve su nešto što takodje pokazuje promenu u raspoloženjima, Jerarhiji Anglikanske Crkve biće lakše uveriti britansku inteligenciju o važnosti i celishodnosti takog približenja crkava jer ona ima drukčije pojmove o važnosti religije te i o važnosti sjedinjenja crkava nego naša inteligencija, Zadovoljan ću biti stoga ako mi podje za rukom uveriti naše šire krugove, da je pitanje o crkvenom jedinstvu iako vrlo staro ali u isti mah i vrlo aktuelno, Bliže ćemo biti ostvarenju čim ozbiljno počnemo myjslit o njemii,

Nema sumnje da su jedan od uzroka rascepu crkvenom dogmatske razlike. Interesovanje za dogmatska pitanja bilo. je u staroj Crkvi, osobito na Istoku, vrlo veliko. Nesamo. bogoslovi nego i lajici — zana{lije, trgovci — uzimali su živa učešća u dogmaftskim prepirkama, Hegel, tvrdeći da se Vizantija bavila samo dogmatskim prepirkama, navodi Iza dokaz mesto iz spisa jednog crkvenog oca o Carigradu: »Ovaj grad pin je zanatlija i robova koji su svi duboki teolozi,i koji propovedaju u svojim radionicama i na ulicama. Kađ hoćete da promenete srebrni novac kod menjača, on vam daje nauke o tome po čemu se razlikuje Otac od Sina; kad pitate za cemu hleba, odgovara vam se, da je Sin niži od Oca, a kad pitate da li je hleb pečen, dobijate odgovor, da je Sim postao iz ničega,« I doista je tako bilo, Iz crkvene istorije znamo, da su vodje antitrinitaraca bili dva Teodota, jedan kožar a drugi menjač, Zbog dogmatskih razlika bilo je na saborima borbe, jedno ubistvo, (ртешпобо anatema, Carevi su, prema svojim interesima, Jeretike bilo zaklanjali bilo krvavo proganjali. Bilo je i krvavo ugušivanih revolucija, Privremenih rascepa bilo je u Vizantiji uvek, a neke crkve ostale su i do danas u raskolu, čime se može rastumačiti # gubljenje čitavih provincija i zemalja (kao što su Monofiziti pomogli Perzijanhcima da otmu od Vizamtije Jermensku а од Загасепа Мазт), Кад зе изти u obzir i protivnosti klasne i narodnosne, biće da je tačna Hegelova konstatacija, да је Vizantija propala usled oskudice ипшгабпјеб jedinstva, Ne pomože državno jedinstvo. i centralizam!.,..

Kao što rascep usled različnog učenja o prirodama u Hristu traje već gotovo jedam i po milenijum, tako već preko hiljadu godina traje i rascep izmedju Istočnog Pravoslavlja i Rimskog Kaltolicizma, radi različnog učenja o ishodjenju Svetog Duha i nekih drugih dogmatskih razlika, Nameće se pitanje, jesu li doista te dogmatske razlike tako velike da se preko njih nije moglo preći, i da li je crkveni rascep zbog njih postao neizbežnim za sva vremena?

496