Nova Evropa

O carinskoj uniji sa Bugarskom,

I u odnosima naroda i država vladaju u mnogome zakoni mehanike, kao u mrtvoj prirodi, Pokojni Kosta Stojanović, naprimer, pokušavao je da političke, socijološke, i ostale, pojave u životu čovečanstva obuče u matematske formule, da im dš oblik zakona fizike i mehanike, U svakom slučaju, ima dosta sličnosti u pojavama mrtve prirode i pojavama ljudskog života, tako da i uticaji koje vrše jedni na druge pojedini narodi, države, pa i delovi sveta, potpadaju pod zakone mehanike, i manifestuju se naročito na mestima najmanješ otpora, baš kao što se pritisak na jednu površinu razne olpornosti najače oseća na slabim tačkama, Pritisak vode na nasip za odbranu od poplave probija nasip na mestu gde je ovaj najslabiji; tako i Balkan, na Jugoistoku Evrope, predstavlja ponajmanje otpornu tačku za Evropu, budući da na njemu nema nijedne velike države, kao nijednog velikog naroda, već više raznih država i više raznih naroda.

Ako proučimo istoriju Balkanskog Poluostrva od dolaska južnih Slovena, vidimo da je na njegovu sudbinu najviše uticaja imala Azija; jer je i Vizantija crpla svoju glavnu snagu iz Azije, — Male Azije sa Sirijom, Mesopotamijom, Arabijom, Docnije, Vizantiju nije srušio nikakav evropski narod, ponajmanje Sloveni, već opet Azijati — Turci, koji su — s pomoću Azije, i nešto Afrike, — pokorili, pored Grka, i ostale balkanske narode, pa doprli do Beča. Sve te invazije bile su s juša. Drugi put azijske invazije bio je sa severo-istoka, preko današnje Rusije, Tim putem došli su i Sloveni — Južni Sloveni, koji sada naseljavaju predele od Jadrana do Crnog Mora, i Rusi, — kao i mongolska plemena: Huni, Obri, mongolski Bugari, Madžari, i drugi. Od evropskih država i naroda, Germani su imali odavna znatan uficaj na sudbinu balkanskih naroda; a poslednjih vekova i Austrougri. Kako medjutim stoje stvari, u tom pogledu, danas?

Ulaz na Balkan sa severo-istoka, danas, zaprečili su Rusi; s te strane možemo biti spokojni, jer azijski narodi ne mogu više doći na Balkan preko Rusije, — Rus čuva stražu od Azijata s Istoka, Rusi su i poslednjih vekova lomili tursku silu, neposredno i posredno, te smo se mogli i mi osloboditi. Na drugoj strani, Mala Azija sa Mesopotamijom, Sirijom, Arabijom, i Egšiptom, kao i cela severna Afrika, tako isto su danas bezopasni po nas, jer su fi predeli sada u tudjim, sigurnim, rukama. Turoi.koji su ih držali do pre kratkog vremena, i predstavljali na taj način opasnost za Balkan, sada se ne mogu lako podići niti nama Balkancima postati opasni, Dogod Britanci i Francuzi vrše kontrolu i drže u svojim rukama Siriju,

202.