Nova Evropa

евиденце уследиле су само рачунски на конту комада, — те деонице нису дакле никада биле ни у Загребу ни у Љубљани, већ одувек у Бечу, код Лендербанке, па су тамо и остале, Лендербанци је добро познато, да власништво Славенске Банке чине само 82.272 комада деоница Трбовља, док је остатак власништво њених комитената. О томе није никада могло бити сумње, јер је Лендербанка била тачно упућена у стање Славенске Банке, и по својим делегатима несамо контролирала то стање, већ су њени делегати били они који су поновно сами састављали биланце Славенске Банке,..

На концу, у сврху образложења свога мњења и боље оријентације, судски стручњаци који су овај извештај потписали, прилажу кратак историјат Славенске Банке од основања до слома, те изводе из важнијих записника, преписе неких дописа и аката, и меморандум А. Прапротника и Дра. Ј. Кавчника (свега 25 страница).

Економски преглед.

Привилегована Аграрна Банка.

Уписивање акција Привилеговане Аграрне Банке завршено је. Постављен је председник, изабрани су — односно постављени —- чланови Управног Одбора. Препараторни радови тиме би, углавном, били готови, те би се у најскорије време могло почети и са радом.

Акција је уписано за седам стотина милијона динара; а било је предвиђено само 300 милијона. Према томе, овакав резултат значило би колосалан успех; несамо велик успех за Аграрну Банку, него и доказ снаге нашег новчаног тржишта. У данашње време, и уз овакове прилике, није шала прикупити далеко преко пола милијарде динара, ма то било и за једну установу од значаја Аграрне Банке. Оволики одзив при уписивању акција Аграрне Банке веома би нас веселио, кад би био резултат поверења у ту нову државну установу. Пита се, међутим, да ли у многим случајевима нису уписивали знатније износе и такви чије то финансијске прилике не би допуштале.

Прва последица оваког уписивања биће, да ће се знатан део акција налазити у слабим рукама, јер они који су их уписали из било какових обзира настојаће, чим им то буде могуће, да се тих акција реше, а то ће бити утолико лакше што ће деонице гласити на доносиоца. О овоме треба свакако водити рачуна, и с обзиром на оваково стање требаће, особито у прво време, настојати ла тај прилив деоница не би лоше утицао на курс. Тако је, например, било код П9јо-ног инвестицијоног зајма у Војводини; чим су појединци добили тај па-

158