Nova Evropa

ватру из ракетних топова, а исто тако и потпуковник Климберг из шест топова са Загвоска. Пошто је пуковник Фетер јавио да је Фишерово одељење стигло на Драгаљ, са Црквица крене Ауерсперг ноћу са целим штабом, са четрдесет мазага натоварених храном преко Кнежлаза и Леденица, да прође Лупоглавом на Драгаљ. Пред зору, када су већ излазили из тјеснаца, на улазу у Драгаљско Поље, нападне на њих изненада неколико усташа, и оспу ватру из толике близине да су самом Ауерспергу звиждали куршуми око главе. Усташе, незнајући да је ту Ауерсперг са својим штабом, забаве се око великог плена, а Ауерсперг срећно умакне и стигне на Драгаљ где се налазио Фишер са својим одељењем. Овом приликом, поред велике количине хране и муниције, Ауерсперг остави усташама и топографске карте, операцијоне планове и нацрте, и шифру којом се служио у извештајима Министарству Војном. После овога следила је велика битка у Дворичком Ждријелу, 26. октобра 1869, у којој су Аустријанци до ноге потучени.

У Дворичком Ждријелу били су се ушанчили сви усташе под командом Милана Радојичића, кнеза и војводе, и кнежева и народних првака Петра Самарџића, Ђура Радуловића, Ђуке Самарџића, Илије Одаловића, Тодора Лазовића, и Филипа Суботића. Сама природа ишла је на руку усташама: у времену ових бораба падале су честе кише са градом и с јаким ветром. Војска је била изнурена и преплашена. Ипак, тешко је разумети, како су усташе, који су бројали 800—1000 људи, могли извојевати онако сјајну победу над далеко премоћнијом и боље оборужаном војском и артиљеријом Аустрије.

26. октобра, рано ујутро, отпочела је унакрсна ватра из топова са Јанков Врха и Црквица на усташе у Дворичком Ждријелу, а затим је у густим редовима почела наступати пешадија. Цело пре подне непрекидно је трајала битка, и Аустријанци су неколико пута покушали да се пробију кроз теснац између усташких шанчева. Тек после подне, један одред војске са мазгама натовареним храном за тврђавицу на Драгаљу пробије се кроз редове усташа и пође Драгаљским Пољем. Али овај одред остане отсечен у пољу покривеном маглом, а усташе пресеку даље продирање кроз теснац. Овај одред са мазгама однесе храну посади у тврђавици на Драгаљском Пољу, и враћајући се натраг истим путем удари опет на теснац где се водила борба између усташа и војске. Ова комора која се враћала са празним товарима изгледа да је унела пометњу у редове Аустријанаца, који су мислили да су усташке чете из поља напале и опљачкале комору, која бежи пред усташама. При

22