Nova Evropa

'zapažamo fakta koja se nikako ne daju protumačiti isključivo instinktima, te koja iziskuju da se kod ovih životinja pretpostave i drugi, viši psihički elementi, koje zovemo razumom. Шагепје и pitanja o razumu viših životinja, i o njećovu odnosu prema razumu čoveka, ostavićemo za drugi put, Hoćemo samo još da, na kraju ovog rasmatramja, naglasimo, da reflektorne i imstmktivne radmje, svojstvene višim Životimjama, jesu m asledje od predaka, koje je i čoveku svojstveno. U stvari, instimkfti ı refleksi čoveka me razlikuju se ni po čemu od refleks4a i mstinkata životinja, samo je mjihovo šspoljavanje manje jasno, jer u pskhi čoveka ima sem njih ı drugih psihičkih elemenafta, kao što je — na prvom mestu — razum, zajednički i drugim višim Životmjama; a ma drugom mestu, čisto čovečanski, ne svojstven Životinji, viši razum, ı moral. Ali o tome ćemo govoriti drugi put.

ć

Jevgen Jelači

Шта је „моје"

Ко не би знао шта значи »моје«, та кратка и једноставна реч, која с једне стране причињава људима толико уживања, а с друге проузрокује у свету толико немира, свађе, па чак и ратова!..

CČBOROMe се чини потпуно јасним, да је »моје« оно чиме може да располаже апсолутно по своме нахођењу, што може да сачува или да уништи, да слободно даде неком другом, да преради или баци, да учини све штогод му је драго. С правом се у многим случајевима оспорава правичност употребе ове кратке речи, т. |. оспорава се некоме да каже »моје« у погледу ове или оне ствари, или да ту реч употребљава у вези с њом. Али чим му је то право. признато, сама суштина појма »моје« не подлежи никаквој сумњи: »м о ј е« је за човека оно чиме он влада, што је његова својина или његова сопственост. Ипак ће за многе бити изненађење да чују, да они реч »моје« често употребљавају и у другом смислу, управо супротном ономе који сматрају за једино могућни, и да говорећи о нечему у смислу »моје« они имају на уму не нешто што њима припада већ оно чему они сами припадају. Међутим је несумњиво да је томе тако, па већ сам начин на који човек употребљава реч »моје« у овоме другом смислу као мерило: његове духовне висине, одређује му у нашим очима већу или мању моралну вредност. НЕ

Кад човек говори: »моја вера«, »моја идеја«, »мој идеал«, — онда ту није потребна особито дубока. анализа

62