Nova Evropa

Вријеме је, да се већ једном систематскимнплански приступи ријешавању здравствених проблема нашега села. Код тога треба у првом реду познавање стварних потреба села и сељака; а одмах затим осјећај правде, т. ]. најприје пружи помоћ ономе којему је помоћ најпотребнија, а не да се у једном крају праве сеоски тротоари док други скапавају од жеђи услијед несташице воде.

Рг Ловро Дојми,

управник Дома Народног Здравља, Мостар.

Херцеговина као туристички крај.

Ко пише о туризму у Херцеговини, гдје медитерански звуци и мириси љетног Маестрала испуњавају сву неретванску сутјеску, од древне Габеле до подножја високог Прења, и гдје с друге стране опет, са Иван-планине и његових сусједних висоравни, редовито силазе хладни таласи, тај и нехотице мора да констатује, да је Херцеговина земља природних и културних контраста. Овдје ћемо у првом реду, у кратким потезима, споменути љепоте херцеговачког краса, а затим историјско-архитектонске споменике од опћег значаја, те на концу конфор, уколико га према данашњим туристичким тежњама пружа Херцеговина сваком туристу.

Планине су од нарочите важности за сваког туристу, па вриједи истаћи, да је херцеговачко горје — по свом саставу — много слично Алпима, с том разликом, што су наше планине већином високе врлети обрасле нисоком шумом (грмљем), што је карактеристично за сав херцеговачки крш, док рјеђе наилазимо на лиснате горе и хладовите планинске стране. Крај свега тога, наше су планине сваке зиме редовито покривене сњежним плаштом. У Алпима наилазимо свукуда на плодове људске културе, док је наше горје, као веома мало предјела на европском континенту, сачувало чисту и људском руком још недотјерану природу са свим њеним чарима и љепотама.

Кад странац силази аутом низ Иван-планину, пуца пред њим пространа планинска област, веома занимљива по пластици тла, по богатству геолошких формација, и по својој флори и фауни. Ту су му пред очима планине: велика и малаЧврсница (2228 т), Пласа (1877 т), Вран-планина (2074 т), Височица (1964 тл), и Прењ-планина (2102 m), Te — возећи се кроз километрима дуге алеје кестенова и ораха, уз жубор брзих потока и шум бистре Неретве — OH пролази покрај красне ДивеГрабовице, тог див-

225