Nova Evropa

RA GUN

важност и у дубину и у ширину, јер баш у пољопривреди стројеви —- нарочито они који су употребљени у циљу уштедње људске радне снаге, а не повећања приноса тла —- избацују и потискују људе релативно више и јаче него и у којој другој привредној грани, т. ј. уколико више раде стројеви утолико мање раде људи. Уелед свега тога, већ од извесног времена, а данас више него икада досад, расте интерес за уређење услова рада у пољопривреди. Настојања у том погледу данас су убрзана на више страна и на више начина.

Сељаштво, чији је рад усредоточен у пољопривреди, данас, при оваквим приликама, све више господарски слаби, и његово стање постаје такво да све више и све брже гони одређени број сељака да другом унајмљује своју радну снагу. (Стога се, са различитих страна, приступа решавању оних питања која су у вези са радним условима у привреди уопште, а у пољопривреди напосе. Многе привредне и социјалне и политичке организације, у разним државама, па и неке међународне социјалне установе у свету (поименце Међународна Ортанизација Рада у Женеви), баве се, или бар настоје да се баве, решавањем овога проблема; методе и успех њихова рада, разуме се, различити су и у привредном и у социјалном и у политичком и у културном погледу, али им то не одузима ни важност ни карактер које имају те о којима треба водити рачуна. Шод таквим околностима, и проблем села и сељака дошао је у акутну фазу, при чему се не ради, како већ рекосмо, само о оним пољопривредним радницима који стално унајмљују своју радну снагу другоме (без обзира да ли имају или немају и своје посебно сељачко газдинство), већ и о онима који за обављање пољопривредних (радова од времена до времена, или сезонски, изнајмљују другоме своју радну снагу (без обзира на њихово главно занимање). И код једних и код других постоје углавном исти атроблеми, који се првенствено односе на уређење надница, исплате, радних услова, починка, коалирања, и т. д.. А исти проблеми већином траже и иста решења и приближно једнаке заштитне мере.

У пољопривреди појединих држава, па чак и у разним пољопривредним културама у оквиру појединих привредних јединица, делују и постоје различити привредни и социјални услови: нас овде међутим првенствено интересују покушаји грешавања засновани на међународној бази. Ту треба одмах констатовати, да је још Међународна Конференција Рада (сазвана 1921)

253