Nova Evropa

себе w за заједницу. Све од себе: сву ону разноликост што је сваки човјек носи у себи. Разноликост усклађену са стотинама и хиљадама других, како би се из тог привидног несклада дошло до потенцијала стварања, а све то за опће осигурање, за осигурање чевјечјег живота. За човјека саткана од материје и духа. Материје у власти духа.

Зато они који мисле да је осигурање хљеба примарно, а можда и једино, ти понизују човјека до на степен оних дресираних паса који стријеле пред здјелом хране. Понизују и себе, ако су уопће у стању да схвате то понижење. А ако га у својој души осјећају, али ћуте ради хљеба; ако чак и помажу било на који начин да се таково понижење одржи, — тада су они ин биједници.

И несамо то. Они нијесу тек забавни ловци или безазлени ратници који живе у својим уобразиљама и који нијесу никоме на штету. Они су изравни кривци за ово понижење човјека. Они су служници насиља, да сутра постану жртве тог истог насиља. Потреба је, да се ослободе те заблуде, и оне уобразиље која је по љруштво шттетна а за њих саме опасна.

II

Први дио овот написа предат је у штампу још дне 3. фебруара 1939. Он је писан са свим потребним опрезом и довитљивошћу, како садржај не би остао штур због јалове оштрине оних који су мислили да ће себи успјех осигурати шкопљењем слободне мисли. "Жанас, 8. фебруара 1939, барометар политичких слобода показује склоност да се подигне. Ми желимо једино да утврдимо чињеницу: Живковића је наслиједио Сршкић; овога Узуновић; потоњега Јефтић; а — након »велике побједе бескомпромисних« од 5. У. 1935 — доспио је на власт Стојадиновић. Стојадиновићев перијод био је потребан у нашем народном животу. У овакову наанем политичком животу. Послије смрти Краља, бескомпромисност је изазвала у земљи два наоружана табора: она је успјела Ma у српским народним скупинама разјари отпор и мржњу на хрватска тражења Mo заслијепљености. Само смо гледали на час, када ће доћи до крвавог обрачунавања. Што није до тога дошло, треба захвалити угледу Ћутљивца из Купинца, на једној страни, и онима на српској страни који су отворено разбијали матлу у српском дијелу народа. Ми смо то критично стање