Nova Evropa

вама, постављеним на високим столицама, разне поводе да с по моћу многих смицалица избјегну да се приступи сагласном и споразумном уређењу наше државне куће, и да се од ње створи готово непремостива брана за скупне интересе поглавито српског и хрватскот народа.

Ша управо ради тога сматрамо да смо дужни, да поновимо сно што смо више пута на разне начине, на овоме мјесту, наглашавали: наиме, да ће требати — ако се не жели упадати у раније погрешке, и ако се уистину мисли на добро широких народних скупина, — да ће требати ослободити овај наш народ од сваке могућности изборних лажи и демагоштва, те наметљиве а празне суверености. Напротив, да ће требати остварити праву народну сувереност: остварити систем владе, гдје ће народ уистину о свему и по свему одлучивати; гдје ће народ судјеловати, са својом иницијативом и по својим способностима, у свим манифестацијама скупног живота. То значи: треба омогућити органски развој власти. А она има свој зачетак — од корјена до крошње — у кућној заједници, гдје је домаћин једини носилац и представник свих права и дужности свога дома. Преко скупа свих домаћина, та се власт очитује у селу у Сеоском Вијећу, да, преко свих Сеоских Вијећа буде унесена у Опћину. Ту, оличена у Опћинском Поглаварству, преноси се на Окружна Вијећа, гдје се ударају смјернице живота села и опћине. Одатле ће она, окупивши сву власт у своје руке — као што ријека матица прикупља успут снагу својих притока — кренути у Банске Скупштине, да преко Бана — повјереника Скупштине и највишег државног достојанственика — уђе у Велико Министарско Вијеће, којему ће битни дано да одлучује о свим крупним и заједничким државним пословима.

Ето како ми гледамо — у крупним цртама — на уређење будућег нашег народног живота. Тим путем једино је могуће да се слије цјелокупна воља, хтијење и снага народа Срба и Хрвата у једну јединствену власт, која — праведна према свима — неће бити колебљива, него чврста у кући, а

угледна, вјерна, и тражена извана.

Др. Иво Колбе.