Nova iskra

— 179 —

С Диетићи (пес|\ле у прози, причице, импресије)

;.<5) " >*а)

ж

)\ м а ј л п ј е (из туђгг низа) БХХХ1

ивот Је неЈак Да заблуде спречи; А врло је кратак Да од свих излечи. 1ХХХИ Пуне среће нигде нема У животу овом; Што постигнеш — запостављаш Пред намером новом. БХХХШ Опасност је као брдо Тамо у даљипи: Колико си од ње даље, Све се мања чини. 1ХХХ1У Дође л' ти радост, радуј се, срећни, Јер свака радост од Богастиже; И искушењу радуј се своме, Јер издржано — у небо диже. 1;ХХХУ Буди спреман сваког часа Ко да ти се већ смрт снрема; А бори се, тежи, ради Ко да смрти нигде нема. БХХХУ1 Срећан сваки онај човек Који може мирно рећи: Да за срећу није дужан Да захвали само срећи. гјХХХУН Ако желиш животу најбоље да служиш: Научи се патити а да се не тужиш. БХХХУШ Надати се срећи можеш непрекидно, Ал' чекати на њу грешно је и стидно. 1ХХХ1Х У пола је живео који није патио; Није ничем тежио који није грешио; Који није сумњао — тешко да је мислио; Који није плакао — упола се смешио.

ХС Буде л' туге и по плачу, Прихвати се посла свог; Гдегод суза не излечи Л.ек је зној са чела твог.

Превео О.

Ка

ЈЈавуд ()К и л е н а р) 1ао беле саоне клизи он по ведрој воденој површини. Жудан је облачне мекоте што као одсјај беласка, трепти и игра у бистрој дубини. А један га облачак нарочито привлачи. За то и управља кљуи према њему и рон 1 иводу својим снежно белим вратом.

Кућа. у Новом Саду у којој се родио -ј- Змај г Али, ено, извлачи га из воде као лепа госпођа нежну руку из мека рукава. Није га ухватио. Разочаран гледа у воду, али у њој нестало његова облачка. Ипак је само за тренутак нерасположен, јор се облачак поново указује чим се почне губити водин кружни уздрхтај. У одори од бела перја лабуд опет тихо плови око места где одблескује његов жуђени облачак. И вазда тако лови он варљив одсјај, док можда једном и не умре као жртва своје обмане, јер слику мекога облачка неће ухватити никад, никад... Гледај само шта ја говорим! Та он увек, кадгод зарони вратом својим, изнесе у кљуну пуно храњива талога који је ретко кад без црва. Ва то ће се и угојити као каква укљукана гуска.

Превео Р.