Opštinske novine

Стр. 1532

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

СЛУЖБЕНИ ДЕО: Рад општинског одбора: ЗАПИСНИК XXIX — Друге редовне седниие Одбора Општине Београдске, одржане 2 октобра 1931 године у 6 часова по подне.

Претседавао Претседник г. Милан НеIII Ић. Деловођа г. Божидар Павловић. Потпретседник г- Никола Крстић и заст. Потпретседника г. Исидор Протић. Од одборника били су г. г- Благоје Антонијевић, Светозар Гођевац, Никола Ђорђевић, Јован Дравић, инж. Јован Мисирлић, Димитрије Станчуловић, Драгољуб Милошевић, Драг. Матејић, Д-р Лазар Генчић, Д-р ДрагНоваковић, Д-р Милорад Недељковић, арх. Ђ. Бајаловић, Ст. К. Трпковић, Д-р ЈБуба Стојановић, Т. Здравковић, Негослав Илић, Д-р Драг- Аранђеловић, инж. К. Букавац, Д-р Александар Леко, Милош П. Радојловић, Тјешимир Старчевић, инж. М. Сокић, А. Фирт, Петар М. Гребенац, Д-р Страш. Л> Милетић, Ђ. Попара и Јосиф Фрид. 1. Записник XXVIII седнице није прочитан, пошто је због краткоће времена било немогуће да буде готов и одобрен од надзорне власТи-.- -— - • 2Деловођа Одбора саопштава да су се извинили одборници г. г. Д-р Мића Анић, Шемајо де Мајо, Радисав Јовановић, Д-р Букић Пијаде, Павле Миљанић и Јоца Поповић. Претседник г. Милан Нешић дао је одговор на писмено питање одборника г. г. Петра Гребенца и Јована Мисирлића о постављењу г- Мих. Вељковића, државног пензионера, на положај управника општинске Трошарине. У дискусији која се развила учествовали су г. г. Петар Гребенац, Јован Мисирлић, Драг. Милошевић, Д-р Драгољуб Аранђеловић, Алберт Фирт, Ставра Трпковић, Драгиша Матејић и Д-р Милорад Недељковић. На крају је г. Нешић изјавио да ће званичним путем умолити Министарство Просвете за извештај о узроцима пензионисања г- Мих. Вељковића. 3. Код тачке дневнога реда: „Одобрење лицитације за испоруку уљних и максималних прекидача за потребе Дирекције трамваја и осветлења", Претседник г. Нешић обавештава Одбор, да је приликом умножавања дневног реда ова тачка погрешно унета, пошто је ово питање решено на прошлој одборској седници као 13 тачка дневног реда.

4. Код тачке дневног реда: „Одобрење" лицитације за испоруку и монтажу механичког материјала — црпке за потребе Управе Водовода" настављена је дискусија, која је била започета па по том прекинута на прошлој одборској седници. Одборник г- Јован Мисирлић наставља ' свој говор и истиче потребу дужег задржавања на питању београдског водовода. Београд троши три врсте воде, бунарску, савску и дунавску и кад се врше набавке нових агрегата треба видети, којом ће се водом поглавито Београд снабдевати у будуће. По овом питању требало би саслушати и стручњаке Министарства Социјалне Политике и Централног хигијенског завода. Налази да би нову црпку требало поставити на Чукарици, јер је то ближе и много би се уштедело на погону воде. Што се тиче понуђених цена од конкурентских фирми види се да је фирма „Шкода" јевтинија од фирме „Сулцер" за близу пола милиона динара. Стручни Технички Одбор проучавао је предмет на двема седницама, али се није дошло до резултата које је желео, јер су фирме остале у главном при свом гледишту и неким необјашњеним путем успевале су да сазнају шта се од њих намерава тражити- Предлаже да се ова лицитација понишги а распише друга у року од месец дана. Одборник г. Петар Гребенац наглашава да је водовод једна од најскупљих ствари у Београду, и да се мора водити рачуна о оптерећивању Београђана. Ако једну црпку платима пола милиона више него што кошта друга, онда ова сума пада опет на Београђане. Било је неких грешака приликом прорачунавања а десило се још и то, да је решење Суда о усвојењу понуде саопштено лиферанту пре него што је општински одбор донео своју одлуку. Треба узети на одговор чиновника који је то учинио, јер би фирма могла стати на гледиште да је ово саопштење дефинитивно- Лиферанти нису смели да сазнају за ток проучавања њихових понуда у Општини. Предлаже да се ово питање скине с дневнога реда, и да се позову стручњаци и одборници да изврше тачан прорачун. Одборник г. Алберт Фирт истиче да Београд од завршетка европскога рата има великих тешкоћа са водоводом и одаје признање Суду, што се подухватио да ово питање ре-