Opštinske novine

Комунално-социјална хроника:

АкциЈа Беогреидске општине на стварању климатских колони|а за опорављење сиромашних грађана и деце

Прошла зима била је за сиромашно београдско грађанство једна од најтежих у току последњих година. Последице огромне опште кризе захватиле су и економски живот нашег града у све већој мери, тако да је те зиме била код нас знатна беспослица, која је имала врло тешких реперкусија на здравље и живот наших најсиромашнијих грађана, нарочито њихове деце и подмлатка. Ова чињеница се илустровала при овогодишњем пријављивању сиромашних грађана за лекарски преглед и за помоћ за лечење или опорављење у климатском месту или бањи. Од огромног броја пријављених изабрало је одељење О. Г. Б. за социјално старање према својим буџетским могућностима, само оне грађане и децу која су истински у великој

Сиромашна деца са господином Драг. Поповићем, старешнном сиротиње О. Г. Б., спремна за полазг У] на пут у колонију, у Бадањи.

беди и којима ће опоравак и једномесечно бављење у климатском месту или бањи опет повратити радну снагу или услове за даљи развитак. Да би се сретства искористила што боље, организиране су колоније за опорављење где је сиромашним грађанима и деци осигуран добар стан и одлична храна, као и купања и други начин лечења. Једна колонија налази се у Бадањи поред Ваљева. Како Бадања има сумпорни извор, упућивани су у ово село реуматичари и болесници којима су потребна блатна купања. У Бадању је упућено 55 грађана у две групе које је водио и сместио стараоц београдске сиротиње г. Др.

Поповић. У села упућена су 34 лица. Према природи болести упућени су у разне бање и на море 19 болесника, итд. Како је искуство показало да опорављење највише користи нежном дечјем добу желео је Суд Општине града Београда да омогући опорављење и лечење што већем броју сиромашне београдске деце, Поклањала се нарочита пажња деци ваншколскога доба, која не могу бити примљена у ђачке и феријалне колоније. Тако је од штићеника општинског Централног уреда за заштиту матера, деце и младежи сада послато 225 деце, која су највећим делом предшколска деца или су свршила основну школу, или се већ налазе на занату. Педесет посто деце је пука сирочад, а остала су такође из врло сиромашне средине, пошто су им отац или мајка дуже времена без посла, болесна или оптерећена са великим бројем деце. За многу од те деце морало се набавити одело и ципеле како би могла путовати. Према природи болести послато је 15 деце у опоравилиште Црвеног крста на море у Омиш. 30 деце послато је у дечје опоравилиште у село Извор. Највећа група од 80 деце смештена су у колонији Општине града Београда у селу Војник, поред Цеља, где је организација тако спроведена да су се могла примити мала као и велика деца. Поред деце налазе се заштитне сестре као дечији лекар. Сем тога послато је путем школских поликлиника 100 деце у разна опоравилишта. Према овим податцима омогућила је Општина града Београда овога лета оздрављење и опорављање 333 својих најсиромашнијих грађана, дала им је могућност да очврсте своје здравље и да буду способнији за борбу и тешкоће будуће зиме. И ако је овај број релативно мален, ипак је С уд Општине града Београда ове године учинио највећи напор и осигурао опорављење већем броју грађана него ли и једне друге године до данас. Дечју колонију обишао је и вршио инспекцију п.претседник г. Добра Богдановић, њега је дочекала и о свему известила референт О. Ц. У. г-ђа Др. Марија Вајс-Гајић. Колонију у Бадањи обишао је директор Одељења за социјално и здравствено старање г. Д-р Драг. Радишић и стараоц сиротиње г. Драгослав Поповић.