Opštinske novine

Стр. 660

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

мале од родитеља, а увече у 7 часова деца су се враћала кући, односно до излазне станице где су их родитељи поново примали и одводили кући. По доласку у Кошутњак, одмах се доручковало. После доручка прање судова, куварице су прале а деца — редари и редаре (који су се смењивали сваког дана по редном списку) свесрдно су им помагали. После доручка, кад је било лепо време деца су се скинула у што лакша одела и спремала за гимнастику. Часови гимнастике одржавани су на пољани и сунцу, по соколском систему Мирослава Тирша, који обухвата све радње телесног васпитања. Најлепши и најрадоснији часови београдске деце на летовању били су за време вежбања. Цео дан по састављеном распореду радило се је слободно,

Час гимнастике

онако како само природа може да да, да живот постаје безбрижан и леп, јер у игри и песми у лепом братском расположењу, заборавља се на све недостатке, које иначе и деца данас осећају када су сама и скучена. После свршених вежби и играња, крећу се у лаке шетње у шуму уз песму, вику и необуздану галаму, од које јечи цела шума. Пред ручак силази се у ладовину да се одморе, причајући разне приче са водницима, док их не прекине звук логорске трубе са знаком „збор". За тиличас постројени су водови и спремни за полазак у логор. Тачно у 12 часова на зборном месту постројени су водови. У 12 и 15 трубач даје знак „мирно", по том се отсвира молитва и редар очита Оченаш у скрушеном миру. Примање ручка обављано је по водовима, тако да сваки вођ дође у наредном дану на ред први. После ручка и прања судова, обавезан је био неопходни одмор у лежању и спавању на ћебадима у шуми. Одмор је био од 1,30 до 4 часа а од 4—5 часова слободне пољске игре. Тачно у 5 часова прекида галаму и живот опет труба, „збор" за ужину, истим редом као и ручак. После ужине спремање за полазак кући, у редовима и шетњи уз песму до трамвајске станице.

У току целог летовања исхрана се састојала из поврћа, меса, млека, теста, воћа и бутера. Према томе за цело време летовања од уписаних 251 детета било је 7871 оброк што значи просечно на дан 166. За време летовања утрошено је хране: 1) млека (поклон Београдске општине), 4500 литара; 2) поврћа 1749 килограма; 3) меса 614 килограма; 4) масти 151 килограм; 5) хлеба 2515 килограма; 6) воћа 833 килограма; 7) шећера 269 килограма; 8) бутера и кајмака 88 кгр. и 500 грама. Доручак се је увек састојао из млека или какао у млеку, а ужина млеко, какао, јогурт и увек на хлебу кајмак или бутер. У почегку летовања било је првих дана уписано око 100 деце, који је број сваког дана растао док није достигао максимум од 251 детета. При ручку су увек били дежурни чланови Одбора. У току летовања деца су добила просечно у тежини од 1 до 3 килаграма (једна девојчица добила је 6 кгр.), док је морални успех био много већи, што доказује свесрдни и братски растанак деце на крају летовања. На дан 27 августа 1932 године одржан је јаван час на коме су наступила сва деца са летовања у 7 лепих и живописних тачака, које су саставили сами водници. Није потребно даље говорити о успеху самог летовања, већ ко је видео тај јаван час могао је из њег.а закључити колика је дисциплина и ред био на летовању и како је схваћен тај рад са децом из свих слојева београдског грађанства, од којих већина нису никад видели живот у заједници, а камо ли заједничког рада у једној вежби и игри у којој се сви сливају у једну целину и једну мисао. Летовање је трајало пуних 45 дана, који су прошли брзо као сан једне летње ноћи, и остала лепа успомена, како деци тако и свима нама, који смо спровели ту организацију пуну успеха и свежине са којом су београдска сиромашна деца пошла много окрепљенија и срећнија, на дневни школски рад, који их је очекивао после красног одмора у Кошутњаку. * Тако је прошло летовање београдске деце у Кошутњаку 1932 године. Истиче се данас питање, сме ли се више идеја оваквог летовања напуштати?! Горњи редови јасно изражују сву вредност боравка београдске деце на шумском здравом ваздуху. Позвани чиниоци у Беоргадској општини имају задагак да сад, благовремено спреме да догодишње летовање буде не за 300, већ и за сву хиљаду две београдске деце сиромашних својих грађана. То се мора учинити.