Opštinske novine

Стр. 744

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

љице Марије поред Авалског пута, код Топовских шупа, са великим дечјим игралиштем, мали парк код Господарске механе, где је некада била бара, која је већ засута. Затим ће се подићи зелени скверови на Сењаку, код Три кључа и код Старине Новака. Терен у Спортском крају, код игралишта спортског клуба Југославије, отвориће се за граћанство, као парк примитивне ограде. Пошумиће се јаче и регулисати стазама за шетњу. Калемегдан, главна плућа Београда, прошириће се још више паркирањем града и проширењем према цркви Ружици и Сави. Евакуацијом старог општинског расадника добиће се нова површина од три хектара, која ће се сва претворити у јаван парк. ТаЈ простор паркираће се у виду ботаничке баште, али не по сувопарној научној методи, него вргарски, на начин приступачан и ширем грађанству. Ту ће бити заступљен цео биљни материјал којим се до сада располаже, од наше домаће флоре, до биљне егзотике, која код нас успева. Поред велике користи коју ће од тога моћи да има школска омладина, ова ботаничка башта биће уједно најбоља пропаганда и поука свима Београћанима, како да уреде и улепшају своје домаће баште, на основу ту изложених резултата вишегодишњих студија и практичних радова.

У свима крајевима Београда, где буде најмање слободног простора, засадиће се зелене површине. Нарочита пажња обратиће се београдским периферијским насељима, где је, при изграђивању, нажалост врло мало простора остављено за паркирање. Општина ће се трудити да бар непосредне околине тих насеља засади парковима примитивне обраде и шумом. * На реду биће обраћена највећа пажња. У свима новим парковима и свима скверовима предвидеће се простори за дечја игралишта, тако да би се деца могла сасвим уклонити са улица, на отворене просторе, где ће имати довољно ваздуха и сунца. Исто тако обратиће се велика пажња на омладину по школама. У том циљу паркираће се и засадити разном флором дворишта основних школа. Настаће се, да се притом употребе и воћне саднице, да би школска дворишта, поред хигијенског значаја, имала и васпитни карактер за децу. Недавно је г. Претседник општине издао наредбу, да се сва дворишта и кругови општинских установа и имања уреде, а где .је то могуће, да се и паркирају. Отсек за паркове примио је ову наредбу са великим задовољством и по њој ће одмах посту-

Скица новог парка код Народне скупштине, у Београду

Нот.то су, услед наглог проширења паркова, клупе постале недовољне, у општинској режији израдиће _се 500 клупа, које ће се одмах поставити на расположење публике. Досадашњи расадник на Малом Калемегдану, биће, као што смо казали, евакуисан, а у новом расаднику на Вождовцу предузеће се много интензивнији рад. Већ су за тај расадник подигнуте нове велике радионице и магацини, а у пројекту су разне стакларе, које ће омогућити бољи рад на вртарским културама. Тако ће се побољшати квалитет рода и расадничких култура. Поред расадника на Вождовцу, подићи ће се још један расадник за екстензивне културе на Белим Водама, где је терен за то врло погодан. Поред тога, моћи ће да се искористе отпатци воденог филтера, а цео тај терен, до сада маларичан и нездрав, претвориће се у пријатно место, обрасло џбуњем и дрвећем, што ће много допринети у хигијенском и естетском погледу Белим Водама.

пити. Тако ће се уредити и по могућству паркирати дворишта у амбулантама, у обдаништима, у општинским институцијама, у општинским становима и т. д. Овим ће се дати потстрека и приватним лицима, да по то,м примеру уреде и паркирају своја дворишта. Већ до сада, у току последње две до три године, урађено је знатно много на улепшању, уређењу и проширењу београдских паркова. Ти радови и резултати у толико су значајнији, што су стајали релативно врло мало. До сада је Београдска општина давала свом Отсеку за паркове свега 1% од целокупног буџета, док на пример општина у Дрездену, чији паркови спадају међу најлепше у Европи, даје свих 7%. Сада, с. обзиром на разумевање и вољу Општинског суда, можемо се оправдано надати, да ће Београд, уз сарадњу свих осталих надлежних фактора и својих приватних грађана, заиста успети, да за кратко време постане једна лепа и чиста модерна варош, у свежем зеленилу паркова и у појасу хладовитих заштитних шума. А. Б. X.