Opštinske novine

Стр. 372

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

здравог духа Југословенства и његове снажне идеологије. Наше соколство прихватиће и социјалну акцију, за коју му се као народној организацији пружају велике могућности. Нико не може одрећи да Југословенско соколство неће моћи да одигра једну историјски колосалну улогу у стремљењима нашег народа на пољу социјалне политике и хуманитарне акције за ублажавање многих друштвених тешкоћа и недаћа које је створила данашња светска економска криза".

Свој говор г. Богдановић завршио је истицањем великог значаја подизања соколских домова у Београду и честитањем Чукаричком соколству на његовом дому. Г. А. Штефан говорио је у име Министра просвете, г. Бранко Живковић, старешина соколске жупе Београд и г. др. Милан Главинић, старешина соколског друштва „Матице". Потом је настало, као и обично, соколско весеље.

Колонија београдске сиромашне деце у Милошевцу

— Акција Београдске општине на заштити деце —

У селу Милошевцу, на путу од Смедерева ка Великој Плани, живе већ две године мала београдска деца, смештена у честитим и брижним сеоским породицама. Већина ове деце без родитеља је, који су изгубили услед тешких болести, као што ау туберкулоза и друге, или због тешких социјлних прилика, или нису родитеље ни познавали. Све породице, које држе ову децу, организоване су и стоје под надзором КоЛоније за одојчад и малу децу Завода за здравствену заштиту матера и деце у Београду.

дечје колоније у Милошевцу потврђује гледиште, да је код нас најрационалније збрпњавање мале деце до поласка у школу по сеоским породицама под систематским здравственим надзором. Поред велике користи за саму децу овај се рад мора поздравити као изврсно сретство за подизање културе у нашем селу.

Почетком овог месеца вршио је инспекцију ове деце г. Доброслав Богдановић, потпретседник Београдске општине у пратњи г. др. Матије Амброшића, професора Университета и г-ђе др. Марије Вајс-Гајић, шефа Централног уреда за заштиту матера, деце и младежи. У дому Здравствене задруге, где се налази саветовалиште и диспанзер ове колоније, дочекали су их лекар и заштитна сестра дечје колоније. Ови су детаљно реферисали о здрављу и васпитном напретку београдске сиромашне деце која су овде смештена. У колонији се налази преко 40 деце од којих 30 издржава сама Општина града Београда. Потпретседник г. Богдановић, као ресорни члан Суда, са пратиоцима посетио је по.јединачно сву децу у многим сеоским домовима и констатовао је да је здравствено стање деце одлично и да се становници села Милошевца труде да што боље однегују и подигну нашу сиромашну децу. У свима кућама владао је беспрекоран ред и чистоћа, ручак је био рационално и добро спремљен. Сељаци показали су са поносом своје баште, где су посејали разна поврћа, тако потребна и здрава као исхрана по дечји организам. У свим кућама осетила се присна сарадња између домаћице и заштитне сестре дечје колоније, па према томе је и резултат рада одличан. Деца, која су дошла из бедне и нехигијенске средине, данас побољевају врло ретко, те напредују веома добро. Успешан рад

При поласку из Милошевца, г. Богдановић, потпредсетник Општине града Београда изразио је своје задовољство са радом дечје колоније и истакао као пожељан циљ да се и по другим селима оснују сличне колоније, расадници дечјег здравља и хигијене сеоског становништва. Ог. М.

Потпретседник г. Богдановић са г. проф. д-р Амброшићем и г-ђом д-р Маријом Гајић пред диспансером Дечје колоније