Opštinske novine

Стр. 536

ОПШТИНСКЕНОВИНЕ

2. — Радници без породице, ако су на пролазу кроз Београд, имају право на један хлеб. Ако дуже остану у Београду, онда им с времена на време издавати бонове за топлу храну. Но у сваком случају право на топлу храну припада незапосленим радницима и намештеницима са породицом. 3. — Бонове издавати за храну највише за 7 до 10 дана. 4. — Незапосленост се доказује легитимацијом издатом од стране Јавне берзе рада. Радници организовани у синдикате доказују своју незапосленост списком потврђеним од стране свога синдиката. Овом бенефицијом, по одлуци Ужег одбора од 3 фебруара 1933, имали су право да се користе: Заједница интелектуалаца за тридесет и Организација руских избеглица за 25 лица дневно. На седници претседништва од 18 марта 1933 издата је иста повластица Југословенским националним синдикатима за сто лица дневно. 5. — Легитимације и бонови, који се издају пре подне, важе за наредни дан, а легитмације и бонови издати после подне, важе тек за прекосутра. 6. — Свакога дана до 14 часова имају се известити кухиње о броју издатих бонова за храну, како би се потребан број оброка могао спремити. При томе водити рачуна о капацитету сваке кујне. Пословање канцеларије за издавање легитимација и бонова за исхрану, у којој се увек строго поштовала ова правила, изложено је у следећехм извештају, што је њен шеф, г. Стојковић поднео Централном одбору. Тај извештај гласи: Извештај о раду око поделе бонова за исхрану незапослених радника и намештеника Централног одбора за помагање незапослених радника и намештеника у Београду Подела бонова за кухиње и хлеб отпочела је у провизорно за ту сврху спремљеној згради Општине града Београда, у Вишеградској улици бр. 2, на дан 2 јануара ов. год. Рад у кухињи бр. I (Берза рада) и бр. II (Друштво за сузбијање просјачења) отпочео је 5 јануара; бонови за хлеб (кухиња бр. III — „Насушни хлеб : ) издавани су с важношћу од 16 јануара а рад у осталим кухињама (Бр. IV. — Боров парк, бр. V у улици Књегиње Зорке и бр. VI Циглана Пионир отпочеојеод1 односно 3 фебруара. Расподела топле хране у кухињама и хлеба код „Насушног хлеба" вршена је према издатим легитимацијама канцеларије у Вишеградској ул. бр. 2, а број оброка припреман на основу требовања, које су појединим кухињама од стране ове канцеларије свакога дана достављена. У списку издатих требовања као и у графичком прегледу целокупног рада свих кухиња, налази се: бројно стање издатих требовања по данима, месечни и укупни капацитет свих кухиња, број издатих легитимација за кухиње и хлеб са назнаком бројног стања лица која су само једном или више пута уживала бенефицију, и бројно стање самаца и чланова породица као и стање издатих бонова у односу на самце с једне и породица с друге стране, на чланове Савеза евидентираних код Радничке коморе у Београду с једне и осталих нечланова с друге стране.

Од 2 јануара до 15 априла издато Је укупно: Легитимација за кухиње 11.649 „ „ хлеб 5.649 Укупно 17.475

односно, за 86 радних дана издато Је, односно оверавано просечно свакога дана по 203 легитимације. Поред назнаке кухиње и података о лицу, на које је издата, свака легитимација садржала је још и броЈ оброка уз ознаку дана, у које се ови имају уживати. Број оброка се кретао према броју чланова породице и издавани су по правилу за 7 а највише 10 наредних дана. Легитимације за хлеб нису издаване по истом принципу, већ је по један хлеб дневно додељиван и лицима, чије се породице састоје из 1 па и 2 члана. Најмањи број оброка — 463, издат је 5 јануара а највећи 31 марта — 4357. На целокупном капацитету учествовале су поједине кухиње:

I са

79.041 оброка

Н „

29.039

Ш „

67.718 хлеба

IV „

46.624 оброка

V „

42.928

VI „

38.622

Укупно 303.972 оброка

Дневни просек био би, према томе 303.972:1031= =2. ј 961 оброк Однос између броја издатих легитимација за једнократну и вишекратну употребу следећи је: За кухиње у 3.179 случајева за употребу један пут. За кухиње у 8.647 случајева за употребу више пута. За хлеб у 2.453 случаја за употребу један пут. За хлеб у 3.196 случајева за употребу више пута. Однос између бројева издатих легитимација мушким и женским незапосленим радницима-ама: За кухиње у 10.127 случајева мушким лицима За кухиње у 1.699 случајева женским лицима За хлеб у 4.387 случаЈева мушким лицима За хлеб у 1.262 случаја женским лицима Карактеристичан Је при том процентуалан однос: док су женске незапослене раднице у кухињама учествовале са 16,7% дотле је њихово учешће ка пријему хлеба било 29%. Незапослене раднице су, према томе, претпостављале пријем хлеба топлој храни. Број легитимација издатих самцима и породицама приближно је исти, али је број оброка, који су самци примили, скоро једна четвртина оброка издатих члановима породица. Самци су примили укупно 42.249 оброка са 5.722 легитимацшје. Породице су примиле укупно 194.005 оброка са 6.104 легитимације. На пријему 67.718 хлебова код „Насушног хлеба" учествовало је са 5.649 легитимација и то: 1281 лице са по 2 и више хлебова дневно 4368 лице са по 1 хлебом дневно. Од свеукупног броја издатих оброка за кухиње уживали су: чланови Савеза, евидент. код Радничке коморе, 91.557 оброка —- остали незапослени радници 145.892 оброка односно учешће Савеза износи прибл. 40% капацитета кухиња, изузимајући пријем хлеба, на коме ови, са незнатним изузетцима, нису у опште учествовали. Приликом поделе бонова за исхрану незапослених радника констатовало се, да ни повећани број кухиње ни увећани њихов капацитет, није ни из далека могао задовољити стварну потребу. Навала на шалтер за издавање легитимација била је непрекидно огромна. Канцеларија у Вишеградској улици учинила је све што је у њеној моћи било, да што правилније расподели онај број оброка, који јој је Централни одбор сукцесивно стављао на располагање.