Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 699

зорним дејством бомби и загушљивих гасова. Ово оружје биће утолико страшније, што се неће обарати само на војне јединице, него и на мирно становништво у унутрашњости земље, сејући панику и смрт. Због тога, у свима земљама врши се брижљиво припремање вежбе и војске, и цивилних власти, и свег становништва, за успешну одбрану од напада из ваздуха. У Београду све је унапред било спремно за овај први пробни напад. Грађанство је унапред обавештено о нападу, те су преко новина и плаката Општине града Београда дата упуства како ће да се држи и како да се склања у томе случају. Под директивама Команде одбране Београда, предузете су све мере предострожности и потпуна организација Одбране. Напад је био предвиђен око 2 часа по подне. Авиони бомбардери наилазили су са новосадског аеродрома, а одбрана, састављена од авиона ловаца, успела се у ваздух од Бежаниског аеродрома. Београдски ловци пошли су у сусрет непријатељским бомбардерима и успели да се са њима сретну у близини Сланкамена. Одмах су извршили напад и донекле пореметили њихову формацију, али нису били у стању да их одбију сасвим, и тако су бомбардери продужили према Београду. У 2 часа по подне одјекнуо је први сигнал за узбуну пиштањем сирене са нове Електричне централе. Тај сигнал одмах су прихватиле сирене свих осталих фабрика, локомотива'у станицама, бродова у пристаништу и звона са Саборне цркве. Време је било лепо, али се на небу налазило неколико ниских облака. Пролазници и аутомобили почели су да се склањају са београдских улица. Али зато, скоро сви Београђани изашли су на прозоре и попели се на терасе кућа, да одатле посматрају ток напада. Емисиона радио станица објављивала је такође почетак ваздушног напада. У Горњем граду били су на окупу Министар војске и морнарице, армијски генерал г.

Драгомир Стојановић, Министар за физичко васпитање народа г. д-р Лавослав Ханжек, Командант Београда и његове одбране армијски генерал г. Војислав Томић, начелник Главног генерал-штаба, армијски генерал г.

Командант Београда и његове Одбране, армијски генерал г. Војислав Томић

М. Миловановић, инспектор Земаљске одбране генерал г. Пантелија Јуришић, командант Дунавске дивизиске области, генерал г. Војислав Савић, командант инжењерије, генерал г. Лазић, инспектор пешадије, генерал г. Г. Ристић, помоћници начелника Главног гене-

По датом знаку узбуне бродови напуштају пристаниште