Opštinske novine

Стр. 702

ОПШТИНСКЕНОВИНЕ

свуда сва осветљења погашена. Поред тога, у случају експлозије бомби или распрскавања загушљивих бомби у њиховом реону, имају одмах да обавесте о томе прву одбранбену станицу.

Полиција и грађани за време напада на улици, са маскама на лицу.

У случају пада отровних бомби у извесном делу града, полиција о томе одмах обавештава одељење за отровне гасове. Тада екипе тога одељења, снабдевене маскама и

осталим одбранбеним сретствима, одлазе на место где је пала отровна бомба, где нарочитим апаратима уништавају дејство отровних гасова, пошто утврде каквом је врстом гаса ваздух затрован. Одмах за њима наилази одред за прву помоћ, са знаком црвеног крста, који прикупља евентуално пострадале пролазнике под дејством отровног гаса и хитно их преноси до прве санитетске станице. Одељење за чишћење, после сваке експлозије бомбе, упућује на лице места своје екипе, којима је задатак да раскрче рушевине изазване експлозијом, да испод њих. извлачи евентуалне рањенике. За тај циљ екипе су снабдевене потребним алатом за раскрчавање. На руци носе зелену траку. Ватрогасна чета ступа у дејство у случајевима пожара изазваним запаљивим и експлозивним бомбама. Она је снабдевена нарочитим маскама и оделом противу отровних гасова и пожара. За гашење пожара и спасавање људства снабдевена је свима апаратима и алатом као при случајевима обичних пожара. Техничка служба има задатак да изврши хитне оправке оштећене електричне, трамвајске, телеграфске, телефонске и водоводске мреже на свима местима где би се те штете појавиле и омеле саобраћај. У првој пробној Одбрани БеограДа све екипе одлично су се одазвале својим задатцима. Поред лица, која су у томе званично учествовала као државни и општински службеници, нарочито се истакла омладина, скаути и ђаци средњих и стручних школа. А на првом месту, својом вештином и одважношћу, истакла се одбранбена авијација, тј. ескадрила ловачких авиона са бежаниског аеродрома. Њихово држање и одважнос.т у ваздушној одбрани ишли су не само до бравуре, него често и до пожртвованости. Они су најбоља гаранција, да у случају истинског напада из ваздуха, Београђани не треба да подлегну никаквој паници и да потпуно веРУЈУ У успех своје како ваздушне тако и остале војне Одбране, која је у сваком погледу организована до савршенства.