Opštinske novine

Стр. 52

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

закону предузети какве кораке и радње за заштиту општинских интереса. У току прошле године поднето је 420 грађанских тужби од стране Отсека Општинском суду; 69 грађанских тужби код осталих редовних судова; 95 кривичних тужби подигнуто код Државног тужиоца или Среског суда; поред овога дато је 47 одговора на разне тужбе противу Општине, као и тражене и одобрене 52 забране на тражење Правног отсека. За овим је од стране Правног отсека предато 45 правдајућих тужби; пријављено општинских потраживања у 26 стечаја и код 229 јавних продаја; изјављено је жа'лби или незадовољства по 126 предмета; одржано је 349 рочишта и 135 претреса; изјављено је преко 50 жалби на пресуде Избраног суда итд. Када се свему овоме додају преноси имања код судова по апропријацијама и експропријацијама, присуствовања разним увиђајима и проценама имања, подношења кривичних пријава разним квартовима за заузећа општинских имања и ургирања, да се бесправни заузимачи општинске својине и општинских земљишта силом закона изагнају из општинских имања, — онда се тек из оваквог сумарног прегледа приближно може оценити, да је Правни отсек у току прошле 1933 године био и сувише преоптерећен пословима и правним радњама. Па ипак он је све ове послове тачно и на време отправљао. Али има једна околност, коју у овој прилици треба нарочито истаћи и подвући, да је Правни отсек, при отправљању и извршивању свих својих правних послова у много прилика и много случајева наилазио на отпор грађана, који су му у много прилика извршивања ових послова ометали и кочили. То је долазило отуда, што је било и недовољног разумевања самих грађана, који су, мислећи да штите своје интересе, намерно у више прилика загрожавали општинске интересе, а тиме и тако опште ингересе свих грађана Београда. Није потребно нарочито уверавати, да је овакво поступање извесних грађана Београда било на штету не само ингереса општинских, него и њихових личних. Желети је, да се

оваква поступања више не понављају, како би Правни отсек био у могућности да своје послове и правне радње, које обавља за рачун и интересе Општине, односно њихове опште заједнице, могао са што мање напора и што брже отправљати. Правни отсек је онај Отсек Општинског суда коме је у дужност стављено да врши све правне послове и све правне радње за рачун Општине и њених интереса пред свима судовима и пред свима административним властима, за чије је отправљање, поред потребног стручног правног знања, потребно и квалификовано чиновништво, да би као такво пред судовима и осталим властима Општину и њене интересе могли успешно заступати и бранити. Међутим, интерес Правног отсека је у овом смислу био испуштен јер је са свега четири чиновника, дипломираних правника, рачунајући ту и шефа Отсека, морао све ове послове свршавати и отправл,ати. Очевидно је да је овај број квалификованих чиновника за оволики број послова био сувише мали и недовољан. Па ипак, и поред свих ових тешкоћа, као и многобројности послова, које је Правни отсек у току прошле године свршио и отправио, Правни отсек је изузетно у току прошле и ове текуће године добио и једну нарочиту дужност: да сва општннска непокретна имовина буде уведена у ново створене баштинске књиге. А како је приликом катастарског премера утврђено, да су многи поједини сопственици — граничари општинског имања заузели извесне делове и од општинске имо*виие и како Опшгина од појединих својих имања није имала ни тапија то је разумљиво да Правни отсек, а нарочито пуномоћник општински, мора највећу пажњу да обрати, да се што од општинске имовине не заузме и тако и на тај начин њени материјални интереси не окрње и непокретна имовина наше комуналне заједнице не умањи. У надлежнсст Правног отсека изузетно је пала и дужност у току 19.33 и текуће 1934 године, да се расчисти болно и тешко питање , Јатаган Мале", и да се регулишу сви приватно-правни односи између Општине београдске и суседних општина, чија су имања ушла у ново проширени атар Општине београдске.

М. Д. Дединац шеф Статистичког отсека О. г. Б. Статистичка служба Оошхине града Београда

Статистички отсек Општине града Београда, сходно Закону о општинама, Закону о бирачким списковима и Статуту општине града Београда, врши послове, који се могу у главном поделити на три дела — одељка:

I. — Рад по свима питањима завичајности (чланства) — настањивања; II. — Бирачки спискови; и III. — Чиста статистика.