Opštinske novine

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 721

Руска Врховна команда 15 фебруара 1916 године Његовој Екселенцији Господину Рајмону Поенкареу, Претседнику Француске републике „Извештен сам да се српска војска налази склоњена ван опасности, захваљујући напорима француске владе. На срцу ми је, Господине Претседниче, да Вам упутим моје најтоплије честитке на помоћи кују је Француска тако женерозно указала нашем храбром савезнику, тако свирепо искушаном за време његове херојске борбе противу општег нам непријатеља". НИКОЛА, с. р. На ово је Претседник Француске републике одговорио: Париз 16 фебруара 1916 године Његовом Величанству Цару Руском Руска Врховна команда ,,Наша војна мисија и наша морнарица која је уз сарадњу са поморским властима Енглеске и Италије, остварила потпун спас српске војске, у пркос великим тешкоћама, јако је дирнута честиткама Вашега Величанства. Француска је горда што је могла допринети да се очувају храбре трупе, које су тренутно биле приморане да попусте бројној надмоћности и које су садејствовале са савезницима у ослобођењу њихове отаџбине". РАЈМОН ПОЕНКАРЕ, с. р. Пренос српске војске, материјала, избеглица и заробљеника по српским подацима износио је: Медова 12.000, од овога 3.500 грађана; Драч 9.500, од овога 5.000 избеглице; Валона 51.564. По италијанским подацима: Медова: трупе, материјал и заробљеници 8.338; Драч трупе, материјал и заробљеници 88.453; Валона, трупе, материјал и заробљеници 157.965, стоке 10.153; Бриндизи: трупе, материјал и заробљеници 6.430; укупно трупе, материјал и заробљеници 260.895, стоке 10.153. * Дошав на Крф српска војска имала је облик људи потпуно исцрпљених од физичког напора и потпуно изгладнелих. Али понеговани, нахрањени и одморени они су одржали ред и дисциплину и из дана у дан трупе су се знатно поправљале, а официри су врло брзо повратили свој ауторитет. На Крфу је имала да се изведе реорганизација српске војске, и то: 1) Наоружање и опрема; 2) општа организација војске и снабдевање кадром, јер је ефекат спао на половину; 3) обука јединица.

Укупан српски ефектив на Крфу износио је „почетком априла 125.000 људи" од кога броја 3.500 до 4.000 потпуно исцрпљених, који су претстављали језиве костуре и скерлете! Свака дивизија састојала је се: из две пешадиске бригаде од по два пука, од три батаљона, са још једним пуком од 3 батаљона трећег позива; чете јаке 200 људи, сваки батаљон по 4 чете са једном секцијом митраљеза по четири оруђа.

Мученици Албанске Голготе

Коњице: један ескадрон од 150 сабаља. Артиљерије: 1 пук пољске артиљерије 75; две групе брдске 80 и 1 од 120 кратких. Инжињерије: пола батаљона. Интендантуре: 1 чете пекара и 1 чете занатлија. Санитета: чета болничара од 6 секција од 400 људи, 3 амбуланте и 2 секције на колима. Воз од једне чете од 150 кола и 1 чете од 100 товарне стоке. Кад је све ово исполинском снагом свршено н кад је војска и здравствено потпуно опорављена, Краљевић Александар отишао је

После повлачења преко Албаније

75 марта 1916 год. у Француску. Желео је да се лично заблагодари Претседнику Француске Републике, ђенералу Жофру и осталима на помоћи Србије у најкритичнијим данима. Уз Регента био .је и Н. Пашић, Регент је посетио и Лондон. Свуда је одлично дочекан и примљен, а вратио се на Крф 17 априла. Том приликом желео је да изложи и свој предлог за проширење Солунског фронта.