Opštinske novine

Проф. Д-р Богдан Гавриловић, претседник Краљевске Академије Наука

Блаженопочивши Краљ Александар I заштитник науке и културног полета^)

Краљ Александар на часу ученика основне школе

Његово Величанство Витешки Краљ Александар Први Ујединитељ, Узвишени Заштитник Српске Краљевске Академије наука погинуо је у Марсељу од зликовачке руке, која се дигла на Њега онда, кад је као Апостол мира био закрочио на француско тле. Цео наш народ од Триглава до Вардара и све установе наше Земље, а с њима у првод реду и Српска Краљевска Академија, дубоко потресени свирепим ударцем Судбине, у превеликом болу — болу без пребола — оплакују свога великога Краља. Јер наш Краљ, блажене памети, није био само Краљ — највиша извршна власт и први претставник државне мисли и њезине политике. Њему, избранику своме, у самилости својој према једном мученичком народу, наменио је Промисао у најтежим и најкритичнијим моментима једно изузетно место на трновитом путу историје и наше и туђе — место на коме ће Он — херој, патриота и нацио-

*) Краљевска Академија Наука одржала је комеморативну седницу целокупне Академије, посвећену успомени на Свога Заштитника и Покровитеља Блаженопочившег Краља Александра I Ујединитеља.

налиста — у огњу и наЈстрашниЈим искушењима стварати и створити државу и у њој постати Вођа Нације у многоструким стремљењима њезина духа и разноликим облкцима њезина живота. У бићу Његову стапале су се у потпуној хармонији и апсолутном јединству две појаве: личност у држави и држава у личности. Само по скупу и јединству тога двојства могао је Он у данашње доба опште неодређености и општег превирања полштичких, економских, социјалних и моралних система, избити у висину једне велике историске личности. Али има још једна дивна црта у Његовој лепој личности. Платон је у хијерархији виших вредности живота доброту ст'авио на највише место. А наш Краљ био је и изузетно добар и изузетно племенит човек. Са тих црта Његове осетљиве и неизмерно дубоке душе, Он је у својој Земљи обесињенима био син, а нејакој сирочади отац. Велики Поклоник Академијине мисли Краљ, Ујединитељ народа, после славних победа, извојеваних на крвавом ограшју, схватио је у пуном обиму вредност Академијина дела у служби Отаџбини и мисли Његовој. Зато је Он био најснажнији заштитник целокупног научног и културног полета нашег народа .. . Његов ће спомен Краљевска Академи.ја чувати с дубоким пијететом и својим радом у будућности она ће сутра, као и данас и јуче, бдити да се свети аманет, који је њезин Узвишени Покровитељ на сјају мученичке ауреоле оставио народу своме у последњем часу свога живота, у целини и очува. Слава Његова живеће вечно у недрима Академије и историску личност Његову прекађиваће кроз векове Српска краљевска академија својом дубоком захвалношћу на нежној љубави, коју јој је Он, Заштитник свих научних и културних стремљења, вазда обилато указивао. У овом изузетно болном тренутку душе се наше ломе од туге за мученичком смрћу умореним Краљем Ујединитељем! Нека је слава Краљу Мученику! Мир пепелу његову!