Opštinske novine

Стр. 630

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Пријатељство наша два народа давнашњег је датума и ја се радујем што се оно све више и више учвршћује, нарочито ми ]е пријатно да, преко Вас и господе колега из Солунске општине, поздравим цело Грађанство Солуна и молим Вас да при Вашем поиратку будете тумач најлепших осећаја БеоГрађана према њима.

Аелегаги из Грчке у ћабипету прегседаика Београдске опшгине г. Владе Илића

Београђани неће никада заборавити да су у најболнијим данима историје нашега народа уживали широко Гостопркмство Шријатељске Грчке, а да су нарочито Солун и њеГово Грађанство били ти чије смо Гостопримство морали најдуже и најшире да уживамо. Свако од нас носи у себи живу успомену на то братско Гостопримство у невољи и ми ћемо бити најсретнији ако Ви и Ваши чланови делегације осетите, за време ВашеГа бављења у БеоГрацу и у нашој земљи, бар један део наше захвалности... Но наша захвалност овом Ћриликом мора бити увећана збоГ лепе и узвишене идеје коју сте Ви сви имали да дођете и да одате пошту сени нашеГа НеумрлоГ ВеликоГ Краља Ујединитеља Александра /■ Он је био заточник идеје БалканскоГ Споразума и Ви сте у једном узвишеном полету својих осећаја дошли из Вашега лепоГа Солуна, да се поклоните сени ОноГа који је и свој живот положио на олтар мира и блаГостања Балканских народа. Треба ли да Вам кажем, Госиопине иретседниче, на какав је одзив у срцу БеоГрађана наишао овај ваш лепи Гест? Он ће још више учврстити наше традиционално пријатељство на добро ГрчкоГ и ЈуГословенскоГ народа. Хвала Вам и добро нам дошли.

На пријатељску и срдачну добродошли,цу претседника г. Владе Илића одговорио је претседник Солунске општине г. Манос, који је, између осталог, рекао: „Ми се у БеоГкаду и у вашој земљи осећамо као у својој, рекао је г . Манос. Дошли смо да се поклонимо Гробу ВеликоГ Хероја Краља Александра, који је био чувен у целом свету. Он је био утемељач нашеГ пријатељства и БалканскоГ споразума. Сада идемо на Авалу да положимо венац на Гроб НезнаноГ јунака, који се борио раме уз раме са Грчким војником у рату..." На крају је претседник Солуна г. Манос позвао претседника Београда г. Владу Илића, да учини посету Солуну и Солунској општини, нашта је претседник г. Влада Илић срдачно заблагодарио. После још многих посета која су грчки ходочасници учинили многим нашим установама, гостима Је прирегјен свзчан банкет. Пошто су у Београду провели три дана, гости су срдачно кспраћени, напустили Беопрад, односећи из њега најлепше утиске.

Са банкега у част грчких делегата

По повратку у Солун, претседник Солунске општине г. Манос, упутио је прет'седнику Београдске општине, г. Влади Илићу, телеграм, као и једно специјално пријатељско писмо, у коме се у име свих ходочасника и грађана Солуна • најтоплије захваљује на срдачном и пријатељском дочеку у Београду, М.

Влаевик: Градско поглаварство града Веограда. — Уредник: Слободан Ж. Видаковић, шеф одељка за штампу ГПГБ. Књегиње Љубице 1/И — Штакпарија Драг. Грегорића, Страхињића Бана 75. — Веоград