Opštinske novine

Стр. 654

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

С обзиром да се Чукарица мора ширити у будуће узводно крај савског рукавца, који ће ускоро постати модерно саграђени зимовник за савско-дунавске бродове, онај макишки простор на коме се сада нагло подиже нова макишка јатаган-мала, надлежни би требали да се постарају да цео тај простор оспособе за грађевинске плацеве. Сад да пређемо на један други проблем Београда. Општинска и државна власт, свака у својој надлежности, морају се свим силама и законским средствима, старати и настојавати, да Београд и Земун један другоме гравитирају и да се у будуће шијре ка Дундзу и Сави, а не као досада, Београд ка Торлаку, Авали и Раковици, а Земун преко Бежанијске косе ка Батајници и Бановцима. Изградња и ширзње будућега Београда ваља да се упути од лев<? обале Саве ка Бежанијској коси и самој Бежанији, на ономе огромноме простору кога једним делом просеца железничка пруга, а другим делом пут од моста Краља Александра, као и низводно на дес.ној а по потреби и левој обали Дунава, ка Вишњици и крај новог пута ка Панчеву. У плану покојног Пашића било је, како ми га је он личнз излагао: да се мостом преко Саве вежу Земун и Београд, односно нови делови Краљевине са Србијом,, а са обе стране пута од моста до садањега Земуна, да се подигну нове велелепне палате са локалима и више спратова, и на строго рачунској основи, да би на исте могли рефлектирати и богати и сиромашии грађани. План, дакле, Пашићев ишао је за тим, да се Београд и Земун вежу са једном најмодер' није израђеном улицом, крај којз би се са обе стране подизао нови део Београда, и низале најмодерније палате у чијим би модерним и најсавршенијим локалима биле модерне и луксузне трговине и хотели; улицом која би, по својој замисли и изградњи, чинила част не са> мо Београду, као престоници, но и читавој нашој Краљевини. И с {збзиром на то, да се овај план покојнога Пашића, ма и у даљој будућности, мора остварити, ваља надлежни још сада свим законитим средствима да уклоне оно Јатаганмалско насеље са онога простора крај леве обале Саве са обе стране моста. Као што рекосмо, Београд се више не сме ширити, ако се хоће да води здрава и добро смишљена грађевинска и у опште комунална политика. Доста је његовог ширења кроз увале и преко брежуљака, ка околним селима, удаљеним од Саве и Дунава. Напротив, као што већ рекосмо, Београд се мора ширити са обе стране Саве и Дунава, крај ових река, које ће му сваким даном све више доносити моралне и материјалне користи и подизати му свз ви.ше углед у свету, како код пријатеља тако и код противника.

Београдској комуналној политици ваља то ставити у задатак и утврдити план рада на оств^арењу тога задагка, који је замашан али оствар' љив, ако сви надлежни буду разумевали своју дужност и марљиво је вршили. Ради постигнућа свију циљева у комуг налној политици Београдске општине, заједно са овим што додирнусмо, на челу општинске унраве и у градском већу морају увек бити људи са широким и далеким погледима у будућност, чији се хоризонт протеже до граница, које машта великоумних људи истиче у питању добара и лепота нашега будућега Београда, При том, Општински водећи комунални политичари не смеју презати од тешкоћа на које се, у овоме замашном послу, мора наилазити, нити се пред њима смеју заусгављати, а још глање уклањати.

Давља насеља на београдској левој обали Саве

Комунални политичари и одлучујући фактори у Београдској општини ваља да знају ону неоспорну истину: да за доброга, способнога, одлучног и присебног шофера. нема кривих путева нити несавладљивих тешкоћа. Исто тако нема неостварљивих и несавладљивих тешкоћа у комуналној политици једне Општине, ако њени управљачи имају потребну способност за вођење здраве и добро промишљене кому> налне политике. И у комуналној, као и у државној, политици мора бити добро и зналачки траеиран пут, којим се ваља са здоавим и одмереним кораком ићи ка постигнућу истакну' тога циља. Ако су прилике тешке и незгодне, ако се нема средства да се све брзо постигне, то не сме бити разлог, да се малакше и да се од добрих и корисних послова одустане. Ва^ ља се одлучно и мудро постарати, да се не^ згоде и тешкоће уклоне и да се потребна сретства набаве и ствар повољно реши онакс. како треба и како се жели. Ако се то не може постићи данас, моћи ће се постићи сутра. Ако се то не може постићи ове године, моћи ће се постићи идуће. Али ваља стално мудро и енергично настојавати на постигнућу постављенога