Opštinske novine

Социјална хроника:

АКцмја за зимсћу помоћ београдс&ој сиротињи — На челу ове акције налази се Њ Кр. Вис. Кнегиња Олга са г-ђом Августом др. Милана Сгојадиновића, г -ђом Олгом Мирка Комненовића, и г-ђом Олгом Владе Илића. —

Београдска општина и поред тога што издржава и помаже многе социалне и хумане установе, и поред тога што преко свога Отсека за социално старање и помагање сиротиње дели сиротињи сталну и повремену новчану помоћ као и помоћ о Божићу, она сваке године води бригу и о исхрани не само својих сиромашних незапослених грађана, него чак и о оном великом броју незапослене сиротиње, која је у Београд дошла да тражи рада па га није нашла. Београдска општина, уз сарадњу социалних установа и вреЈдних хуманих радница, сваке зиме у Београду отвара кухиње за исхрану незапослених радника. Ове године, претседник Београдске општине г. Влада Илић, који има пуно смисла и разумевања за социалну помоћ невољнима, са жељом да зимска помоћ буде што јача и обимнија, одржао је у своме кабинету 23 новембра 1т.г ! . |конференцију за организовање зимске помоћи. Поред претседника г. Владе Илића овој конференцији присустволи су још: г-ђа Августа др. Милана Стојадиновића, претседника Краљевске владе, г-ђа Олга Мирка Комненовића, Министра социалне политике и народног здравља, г-ђа Олга Владе Илића, претседника Београдске општине; затим г.г. др. Маријо Крмпотић, претставник Министра социалне политике и наоодног здравља; Мирко Маринковић, претставник Главног одбора Црвеног крста; Стеван Станковић, претставник Обласног одбооа! Црвеног крста; др. Лука Ристић, и г-ђа Љуба др. Воје Кујунџића, претставници II пододбора Црвеног крста; Света Авоамовић и Ал. Бојовић, претставници IV пододбора Црвеног крста; фонд за ствар;ање и одржавање радничких установа претстављали су: г.г. Милић Сокић, претседник, Лука Павићевић. секретар, и г-ђа Милена АтанацКовић, члан управе. Јавну берзу рада заступао је г. инжињер Лазар Савков. Радничку комору: г.г. Шемсо Сијерчић и Богдан Крекић, а Друштво „Насушни хлеб" претстављала је г-ђа Ружа Попс.

Говор иретседника г. Владе Илића Конференцију је отворио претседник Београдске општине г. Влада Илић овим хуманим говором: Госпође и господо, Дозволите ми, као домаћину, да вам пожелим добродошлицу и у исто време изјвима топлу благодарност госпођама за племениту иницијативу која је довела до овог састанка. Ви ћете разумети колиКо је мени стало до тога да зимска помоћ у БеоГраду буде организована гито је моГуће на широј основи. На овоме племенитом послу треба окупити све личности добре воље, којима је уистину стало да се невољни помоГну преко зиме кад им прети хладноћа и Глад. До сада, у Последње три зиме> зимска помоћ дељена је прек^о једне орГанизације у коју су улазили претставници свих установа које дају свој труд или новац за исхрану сиротиње. Централни одбор. с обзиром на сретства којима уе располаГао, показивао је видне резултате. Довољно /е да вам исташем да је он! у току последње три зиме поделио хране сиротињи и то: У току 1932/33 Године 235.982 оброка. У ток'у 1933134 Године 205.831 оброк. У току> 1934/35 године 284.181 оброка. У главном Централни одбор сакупио /е сретства код разних установа међу тсојима Држава и Општина долазе на прво место. Апел на приватну иницијативу није дао оне резултате који су се у то време очекивали. Моје /е мишљење, међутим, да биуовој зимској сезони требало баш у томе правцу више порадити и спровести једну темељнију организаиију широм Београда на прикупљању прилога за сиротињу .