Opštinske novine

9*

Нови управник града Београда г. Милаи Аћимовић

У име Њ. В. Краља Петра II, указом Краљевског Намесништва, а на предлог Министра Унутрашњчх послова, постављен је 28 априла 1936 г. за управника града Београда г. Милан Ж. Аћимовић, досадашши в. х, управнина града Београда.

Г. Милан Ж, Аћимовић, управник града Беогрзда Г. Милан Ж. Аћимовић, рођен 1898 г., учио је пшназију у Београду и Ваљеву, где је и матурирао. Поввни факултет свршио је 1923 г. у Београду.

После трошдишње службе у унутрапгњости, г. Аћимовић је 1923 г. премештен у Управу града Београда, где је 1924 год. унапређен за помоћника шефа Опште полиције. Истакнувши се убрзо квалитетом своје службе, г. Аћимовић долази 1926 г. ва положај шефа опште и политичке полиције при Управи града Београда. Ову службу, као врло значајну, реорганизује. Са једним врло кратким прекидом од 15 дана у 1931 г., које је време провео као окружни инспектор у Марибору, све остало време г. Аћимовић проводи на челу престоничке опште и политичке полиције. Успешним радом г. Аћимовић не само да даје уочљиве резултате у својој струци, него просто постаје незаменљив на своме положају. У жељи да себи створи достојног заменика на овоме тако важном положају при Управи града Београда, г. Аћимовић узима за свога помоћника у Одељење г. Животу Симића, који својом преданошћу служби такође успева да се изгради и данас је на положају шефа опште полиције Управе града Београда. Нови управник г. Аћимовић до октобра 1935 г. вршио је деликатну дужност шефа Опште и Политичке полиције. Октобра 1935 г. унапређен је за помоћника Управника града Београда, а пошто је положај Управника Београда био упражњен, то је г. Аћимовић вршио и дужност Управника све до 28 априла 1936 г., када је указом Краљевског Намесништва постављен за Управника града Београда. Поред напорног службовања у практичној делатности престоничке полиције у борби противу криминалитета, г. Аћимовић се посвећивао и проучавању криминалистике, нарочито око савремене организације престоничких полиција у Европи. Тако је 1930 године господин Аћимовић на терену проучавао организацију немачке полиције. У томе проучавању, обишао је већи број градова у Немачкој, упознавајући се најдетаљније са свима модерним средствима за борбу противу криминалитета. И као резервни официр, и као државни чиновник деликатних положаја, г. Аћимовић је увек показивао изванредну способност за своју струку, велики елан и оданост своме послу и материјално поштење до степена самоодрицања. Београдска општина, која већ годинама сарађује са г. Аћимовићем, топло и свесрдно поздравља његово неименовање за Управника града Београда.