Opštinske novine

8

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 383

као отворена канализација. Нужници су често над потоцима, рекама или овим уличним јалацима. Нужничка нечистоћа као и све остало ђубре растура се и загађује потоке или реке или се налази отворена на улици или у дворишту. Иако немамо никаквих нарочитих података о ширењу црзвних болести, несум1ћиво да су оне у овим градовима имале велико проширење. Несумњиво да је било тешко чувати и намирнице од загађења. IV О Београду из доба аустријске владавине 1718—1740 имамо већ више података у Бе-гком ратном архиву и иначе. У једној књижици штампаној у Нирнбергу 1723 описује пут царског грофа Дамијана Хуга од Фирмонда, високог изасланика царевог Порти његов секретар и историограф Герард Корнелиус од Дриша. 1 ) Они су том приликом прошли и кроз Србију и описане су неке вароши. Изасланство је приспело из Беча у Београд 30 маја 1719 после четрнаестодневног путовања. О Београду вели, да лежи на брегу између Саве и Дунава и има испод себе разне в,ароши које леже око града и пружају се далеко у поље. Највише се бави описом тврђаве и догађаја из недавне прошлости, тек по нешто нешто говори о Београду. Из његовог описа видн се да је Београд имао позориште. Дриш вели да је 5 јуна граф О' Двијер, командант Београда, допустио да сз игра друга комедија, названа Ифегенија, пошто је он раније већ једанпут дозволио да се игра Бенереница. Господин изасланик је при улазу почаствован јпоздравом музике. На дан 9 јуна већи део пратње пошао је у 1 роцку, али нису сви тамо приспели, јер су или залутали или спрзчени другим случајевима, па су тек сутрадан из јутра кад сз сунце родило приспели, Тога дана, 10 јуна стигли су у Коларе. Коларе, некад знаменито место, као и у целој Краљевини мало има кућа у којима

г ) НЈбЈопбсћез Шсћпсћ! уоп с!ег Когп. Каубег Сго$х-Во1$сћаН пасћ Сопб1а1Јпоро1 \^е1сће аи{ а11ег§пасИ§б1еп Ве!ећ1 бг. Кош Каубег1 ип<ј СаЉоПбсћеп Мајеб1а( Саг1 сЗез Звсћв1вп пасћ §1искНсћ уо11епс1е(еп 2№еујаћг1§еп Кп§ сЗез Носћ-ипс1 \Уоћ1§ећоћгпе с!ез Н. К. КеЈсћб §га{ Оатјап Ни§о уоп Ујгшопсћ гићшгејсћб! уегг1сћ!е(. Аи(§е8е(х( уоп Оегаг! СогпеНиз уоп сЈег БгЈебсћ 5г. ЕхсеПепг бесгеЈаЈг ипс! Н1б(ог1о§гарћиб. Кигпћегг. Ре(ег Сопгас! МопаЈћ 1723.

би се могло становати, више је разрушених зграда. Пола сата на леву руку лежи ливада, где се налази бунар напуњен најбистријом водом, где су се Турци, бежећи после битке код Београда, зауставили да се одморе, али су од Аустријанацанападнути и потучени. једанаестог јуна напустили су Коларе, па су стигли на доручак у Хасанпашину Паланку, а одатле су отишли у Баточину (ВоШбсћЈпа), па су другог дана преко Багрдана (Оеујђакегбапе) стигли у Јагодину, а затим 13 јуна у Морава Паланку. Истога вечера највећи број пратилаца приспео је у Параћин, осим неколико који су путовали са пртљажним колима, тешко натовареним, па су се задржали јаком кишом и рђавим путем у мочварним местима, У Параћину као и у Јагодини морала им је послужити џамија као трпезариј;а, а у исто време и за преноћиште. 19 дан јуна стигло је изасланство на коњима, а господин високи изасланик на једним лепо позлаћеним париским колима у Ниш, и био трипут поздрављен са бедема свима топовима. Ниш је отмено, од Турака врло насељено место, средње величине, горња и доња тврђава заједно рачунане могу у свом опсегу нешто више износити него београдски град. Нишава, од које град води имз, тече кроз средину. Она има високу обалу, која је овде онде, поглавито с водене стране, у самом каналу, изидана циглама и старим зидом. Око рзчене обале је двојно градско поље или узвишзње покривеног пута, тако да у исто време покрива и обалу, Да се не може нишга видети ни од ње ни од целе вароши осим неких минарета турских џамија, од којих су неке покривене бакром, поред венца грудобрана и батерија на врху. Између високе обале и оба покривена пута налазе се суви канали одмах испод њих без нагиба ископани. На страни према Бугарској преко Нишаве налази се мост ,под којим лежи једна велика воденица, која је покривена горњим градом, око које тече речена река кроз ровове. Може и кроз воденицу на мост, и у о(не; ровове горе поменутог града река Нишава надоћи и како предграђз так ј и његово спољашње земљиште, врло лако потопити водом. На даље описује саму варош. Куће су ту, као и у другим турским варошима врло мале и зидане од блата и дрвета, понајвише им се кровови могу руком дохватити. У горњој вароши су куће збијене и јаче насељене него у предграђу, иако се и у овом почело на многим местима дозиђивати.

(Наставиће се)