Opštinske novine

Стр. 490

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

ма, по ]е онда заузео место на почасноЈ трибини. Долазак Њ. Кр. Вис. Кнеза-Намесника Павла Тачно у осам часовима кад је труба засвирала „мирноГ' из Логора Краљевића Томислава појавио се на коњу Нј . Кр. Вис. КнезНамесник Павле у пратњи Министра војног ђенерала г. Марића, првог ађутанта Њ. В. Краља ђенерала г. Чолак-Антића, неколико официра и једног одреда гардиста на коњима. Нзему у сусрет одмах су изјахали Командант Беоограда, арм. ђенерал г. Војислав Томић и командант Дунавске дивизије дивиз. ђенерал г. Ђ. Поповић у поднели му рапорт.

Командант града Београда арм. генерал г. Војислав Томић на коњу... Н>. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле затим је пришао постројеним регрутима и поздавио их са: — Помоз Бог, јунаци! — Бог Ти помого! — одјекнуо је снажно и громко бањичким пољем отпоздрав из хиљаде грла младих и снажних регрута. Пошто је прво обишао регруте и поздравио их, Нз. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле пришао је трибини где је сјахао с коња и срдачно се руковао са седим француским војсковођом маршалом д' Епереом. Приметно дирнут маршал г. д'Епере раздрагано је рекао: — Ја сам веома захвалан Вашем Краљевском височанству на части и задовољству које сте ми указали, позивајући ме на ову лепу свечаност.

Свечаџи чин заклетве Одмах затим пала је команда „мирно!" и руковалац заклетве командовао је „Заставе напред!" Четири снажна заставника упутили су се са заставама столу православног свештеника. За то време на почасној трибини стајали су само Н>. К. Вис. Кнез-Намесник Павле, у униформи гардијског ђенерала, маршал г. Франше д'Епере, командант Београда арм. ђенерал г. Војислав Томић, Министар војске и морнарице ђенерал г. Марић и први ађутант Нј . В. Краља ђенерал г. Чолак-Антић. После обављеног верског обреда и пригодног говора, војни свештеник прота г. Александар Јовановић позвао је регруте да подигну десну руку у вис и да за њим изговарају речи заклетве: — Ја, редов... заклињем се... Исти обред поновљен је и пред стројем регрута католика и муслимана. Протестанти су положили заклетву заједно са правоелавнима. Католике је заклео дон Иво Котлак, а муслимане г. Хусеин Талић. Веома узбудљив тренутак је био кад се из хиљаде грла младих регрута разлегао глас као из једног грла, изговорен заветом: да ће до последње капи крви чувати свога Краља и јединство Отаџбине, као и да ће поштовати свети аманет Витешког Краља Александра I Ујединитеља: „Чувајте Југославију", и да војничку заставу никада изневерити неће! Говор Њ. Кр. Вис. Кнеза-Намесника Павла Затим је Н>. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле поздравио регруте овим узбудљивим и значајним речима: „РеГрути, Уверен сам да ћете ви, верни данашњој вашој заклегви и обавевама заклетвом примљеним, у вршењу ваших светих дужности према Краљу и Отаџбини, следовати светлнм примерима ваших јуначких предака, који су својим животима искупили нашу слободу и створили велику и моћну Краљевину Југославију. Само тако радећи, ви ћете бити достојни поверења које вам Крал> и Отаџбина указују и испунити наде које они у вас полажу. Наша застава никада још није била окаљана. Ваша је света дужност да је такву сачувате и да се она и даље поносито вије на бранику наше миле Отаџбине- Честитајући вам овај свечани чин, позивам вас да сви заједно кликнемо: Живео Краљ Петар II"!