Opštinske novine

Политички живот Београда:

Значајан говор претседника Краљевске владе г. др. Милана Стојадиновића

На првом конгресу Југословенске радикалне заједнице, који је одржЈан 1 и 2 јуна ов. год., у Београду, господин претседник Краљевске владе г. др. Милан Стојадиновић одржао је један значајан говор. У своме говору претседник Краљевске владе господин др. Милан Стојадиновић додирнуо је многа крупна и животна пита|ња наше нације » наше државе.

Претседник Краљевске владе г. др. Милан Стојадииовић У своме говору претседник Краљевске владе г, др. Милан Стојадиновић истакао је: „Наша је странка за монархију и за народну династију Карађорђевића стоји написано у првој тачци нашег програма, Ми смо за монархију, јер дубоко верујемо, да је само монархија за нашу државу једини могућни облик владавине. (Аплауз и узвици: Живео Краљ!) Без монархије — нема Југославије! А без Југославије — нема нам живота!

Али наша је Странка не само за монархију, већ и за династију Карађорђевића. Ми смо за ову династију, јер је она постала из народа, јер је оиа још кгре више од 100 година своју судбину везала за ^удбину првог српског народа, а затим за судбину свих Срба,, Хрвата и Слове1наца. Успостава народних слобода и парламентарног режима под великим Краљем Петром I... и уједињење Југословена под Витешким Краљем Александром I... (Дворана се пролама од узвика: Слава Му!) — да не помињем него само ова два светла Краљевска имена — слава им! — (Једнодушан одзив: Слава им!) — историјски су догађаји од таквог значаја, да су они династију Карађорђевића и југословенски народ нераздвојно везали за вечита времена. Има држава где је сасвим свеједио: да ли су монархије или републике, али код нас специјално, модархијски облик везан је за саму државу. Мислите ли да су најамнички метци 9 октобра 1934 године гађали у Марсељу личност једнога Краља? Не, господо, они су гађали у срце Југославије! Преко Краља хтели су убити његову државу. Срећом наши народни непријатељи грдно су се преварили. Дубоко трагична смрт Краља Александра претворила је једног Краља Витеза у Краља — Мученика. (Сви присутни устају и једнодушно кличу: Слава Му!) Ви се сћеате оне непрегледне поворке света дуж обаље Јадрана, па од Сплита преко Загреба и Београда, све то вечите куће на Опленцу. Оних запаљених свећв рукама народа, који је у ноћи клечао. Ви се сећате оних јецаја, који су срца и душу парали. То је био један нежељени, али нов плебисцит за Краља, за монархију и за династију. Југословенска Радикална Зцедаица поштује тај плебисцит. Краљ је погинуо, Краљ је умро, али је срећом тестаментом својим одредио високе намеснике за вре шење Краљевске Власти до пунолетства младог Краља, На престолу Југославије налази се данас наш љубљени малолетни Краљ Петар II. (Сви присутни устају. — Опште бруно и дуготрајно пљескаше и једнодушни усклици: Живео Краљ!) Али баш зато је наша двострука дужност да помогнемо Краљевско Намесништво у вршењу његове високе дужности, да сачувамо југославију и да се сви као један човек скупимо око Престола са упртим очима у младог Краља, нашу будућност и нашу узданицу. (Једнодушни повици: Живео Краљ)! И зато што имамо на престолу младог Краља и зато што имамо Краљевске Намеснике са Њ. Кр. Ви-