Opštinske novine

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 755

Међу првима у министарску ложу дошли су г.г.: др. Корошец и др. Спахо а кад су дошли и остали министри у ложу је ступио претседник Краљевске владе г. др. Милан Стојадиновић, који се са свима присутним срдачно руковао. У овој ложи такође су се налазили и: Њ. Св. Патријарх Господин Варнава, са Својим гостима: софијским митрополитом г. Стефаном и митрополитом г. Пајсијем; претседник Београдске општине г. Влада Илић; врховни рабин г. Алкалај; заменик Реис-УлУлеме г. Божић и католички свештеник г. др. Влашић. Неколико минута пре почетка ревиа дошли су и заузели своја почасна места Краљевски Намесници г.г. др. Р. Станковић и И. Перовић. | ■ Леву почасну ложу заузели су претставници страних држава на нашем Двору. Међу првима су стигли француски посланик г. Дампјер и румунски г. Гуранеску. Такође су заузели своја места већници града Београда са потпретседником г. Драг, Тодоровићем. Са десне стране почасне трибине заузео је место генералитет са вишим официрима, а до њих су се постројили соколи у свечаним одорама, који су на Бањичко поље умарширали у густим редовима. Долазак Њ. Кр. Вис. Кнеза-Намесника Павла Тачно у 8.15 часова значар је засвирао „Мирно!" и тада се на коњу појавио Нз. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле, који је на Бањичко поље ујахао са Авалског друма. Њему у сусрет на коњу изјахао је командант параде арм. ђенерал г. Војислав Тохмић, који Му је поднео рапорт. Затим је Н>. Кр. Вис. КнезНамесник Павле, у пратњи Команданта Београда и команданта ревиа арм. ђенерала г. Војислава Томића, Министра војске арм. ђенерала г. Марића, заступника шефа Главног ђелералштаба ђенерала г. Илића и првог ађутанта Н). В. Краља ђенерала г. Чолак Антића, почео да обилази трупе. Чим се Н>. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле појавио пред трупама, војне музике, њих неколико, за све време обиласка трупа свирале су дочек. Сваку трупу Њ. К. Вис. Кнез-Намесник Павле поздравио је војничким поздравом: — Помаже Бог, јунаци! — Бог Ти помогао! отпоздрављали су громогласно војници. Пред почасним Шрибинама Пошто је обишао и поздравио све постројене трупе, Њ. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле упутио се са Својом свитом где је заузео место са кога ће посматрати дефиловање трупа. Чим ое Н). Кр. Вис. Кнез-Намесник појавио пред почасном трибином, са трибине су се проломили снажни и громогласни поклици: — Живео Краљ Петар II

— Живела Краљица Марија! — Живео Кнез-Намесник Павле! — Живела југословенска војска! Приметно расположен Њ. Кр. Вис. КнезНамесник Павле је љубазно отпоздрављао на срдачне поздраве присутних. Аплаузи и клицања Н>. В. Краљу, Н>. Кр. Вис. Кнезу-Намеснику Павлу, целоме Краљевском Дому и југословенској војски трајали су дуго и једнодушно. Почетак дефилеа Пошто је отсвирана југословенска химна и пошто се клицање стишало, музика је интонирала парадни марш и дефиле трупа је отпочзо уз буран пљесак публике. На челу параде први се на коњу достој.анствено појавио Командант Београда и Командант параде арм. ђенерал г. Војислав Томић, који је у галопу прошао поред Њ. Кр. Вис. Кнеза-Намесника, и пошто га је поздравио стао је у страну испред почасне трибине са леве стране Њ. Кр. Вис. Кнеза-Намесник!а( Павла. Широке масе београдског грађанства појаву Команданта Београда арм. ђенерала г. Томића поздравиле су са трибина једнодушним и спонтаним узвицима одушевљења: — Живео Командант Београда! Дефиле питомаца Војне академије и подофицирске школе Елегантним мушким корацима уз звуке парадног марша поред Њ. Кр. Вис. Кнеза-Намесника прво су продефиловали питомци Војне академије, бурно поздрављени од присутних грађана клицањем: — Живели наши будући официри!

Са ревиа група на Бањици: напред питомци Војне^акаде; мије, иза њих питомци Пешадијске подофицирске шкоде.

Одмах иза питомаца Војне академије, као вити борови, одлучним младићским кораком продефиловали су питомци пешадијске подофицирске школе, са шлемовима на главама. — Живели наши подофицири! — проломило се клицање публике кад су подофицири пролазили поред трибина.