Opštinske novine

београдске новине

Стр, 761

После заупокојене молитве и одржаног парастоса у цркви, Краљевска породица се побожно спустила у крипту, где је пред гробом Краља Александра I Ујединитеља одржан кратак помен. На гроб Витешког Краља чланови Краљевског Дома положили су букет свежег цвећа. Док је Краљевска породица одржавала помен Блаженопочившем Краљу у цркви на Опленцу, у београдској Саборној цркви такође је, као и у свима осталим београдским богомољама свих вероисповести, одржан свечан помен, коме су присуствовали Краљевски Намесници г.г. др. Р. Станковић и И. Перовић; претседник Краљевске владе г. др. Милан Стојадиновић; ондашњи претседник Сената г. Томашић; претседник Народне скупштине г. Ћирић; министри: г.г. Антон Корошец, Мехмед Спахо, Светозар Станковић, Бранко Калуђер-

— Дух Блаженопочившег Краља остаће као вечита вева између Његових дела и нашег народа!

Њ. К . Вис. Кнез Намесник Павде и грчки Принц Никола удазе у цркву на Опленцу да присусгвују помену БлаЉенопочившем Краљу Адександру.

Помен у Саборној цркви завршен је побожним покличом Блаженопочившем Краљу Александру: Слава

му!

Румунска Краљица Марија, Краљевић Томисдав, Њ. В. Кра= љица Марија, Њ. В. Краљ Пегар, и у позадипи: Грчка Прин; цеза Једена, КнеЉевић Никола и Њ. Кр. Вис. Кнегиња Олга удазе у цркву на Опленцу.

чић, Душан Летица, Д. Стошовић, Н. Суботић, Ђура Јанковић, Милан Врбанић, Јосип Рогић, Воја Ђорђевић, Шефкија Бехмен На челу генералитета, који је целокупан присуствовао помену, налазио се командант Београда арм. ђенерал г. Војислав Томић. Од стране Београдске општине присуствовали су помену градски већници на челу са заступником претседника Београдске општине арх. г. Ђуром Бајаловићем. Такође су помену присуствовали и сви претставници највиших државних институција, разних научних, културних, националних и Других друштава. Помен је почео тачно у 11 часова. Уз асистенцију шест архијереја и двадесет свештеника службу Божију служио је Н>. Св. Патријарх Господин Варнава. После помена Н>. Св. Патријарх одржао је веома леп говор у коме је изнео велика дела Блаженопочившег Краља Александра I, који је завршио овим снажним речима:

л снажним клицањем присутних: — Живео Краљ Петар II! — У цркви Св. Александра Новског помен Витешком Краљу Александру 1 Ујединитељу, а уједно и палим браниоцима Београда, који су такође изгинули у исти дан када је од злочиначке руке погинуо и Краљ АлеКсандар, одржало је Удружење бранилаца Београда.

Чланови Краљевске владе на челу са прегседником г. др. Миданом Стојадиновићем пред црквом на Опленцу посде помена БлаЉенопочившем Краљу Александру. По подне око три часа чланови Краљевске владе, на челу са Министром-претседником г. др. Миланом Стојадиновићем, одвезли су се из Београда на Опленац, где су посетили гроб Блаженопочившег Краља и поклонили се Нзеговој Неумрлој Сени.