Opštinske novine

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 763

ног минута; затим је извршено уписивање у Златну књигу. Овом свечаном чину присуствовао је велики бро!ј париских грађана.

Сввчани пријем у Париској опшшини

„Господине Министре, Господине Претседниче градске општине, Господо градски већници града Београда, Госпође, Г осподо,

Пријем делегације у Париској општини био је заказан за 17 и по часова истога дана. У одређено време претседник г. Влада Илић довезао се у пратњи делегације у зграду Парцске општине. На улазу је делегацију сачекао г. Бикај, већник, који је и шеф протокола за све пријеме и свечаности. Пријем делегације био је врло свечан и узбудљив. Кроз велелепне просторије делегација је уведена у свечану дворану, где је већ било сакупљено Париско градско веће са претседником г. Лораном. Свечаном пријему присуствовао је г. Божидар Пурић, наш опуномоћени министар у Паризу са особљем посланства; делегација наше Народне скупштине, која је у Париз дошла такође ради присуствовања откривању споменика; генерал Гијома, бив. главнокомандујјући Источне војске; генерал Жорж; генерал Гасперо; префект Сенског округа г. Ашил Виле; делегат Поали д' Оријан свештеник г. Белар и многобројни елитни чланови париског друштва, пријатељи нашег народа.

Париз прима са узбуђењем и слави у своме дому муниципалне претставнике града Београда чије ће присуство сутра, у духу захвалности и побожног сећаша, увеличати свечаност посвећену успомени два велика суверена, пријатеља Француске: Петра 1-ог, Краља Србије, који је, у два маха, ставио свој мач у службу наше земље, и Александра 1-ог, оснивача и ујединитеља победоносне Југославије. Заједно са Вама, господине претседниче, сматрао је за своју дужност да дође на овај пријем Његова Екселенција господин Божидар Пурић, у коме су Париз, његово становништво, његови еди>ш, од првог часа, упознали сигурног и оданог пријатеља. А наша радост није гаање велика што можемо истовремено поздраеити више одличних чланова Југословенског парламента, који су били љубазни, да нам учине част одазивајући се нашем позиву. На жалост, господо, догађаји који су нас данас сакупили, у градском дому, на дан друге годишњице једног одвратног атентата, не дозво-

Долазак делегације са венцем пред гроб Незнаног Јунака.

ГовОр г. Рајмона Лорана, прешседника града Париза Пошто је извршено узајамно претстављање, претседник Париске општине г. Рејмон Лоран поздравио је нашу делегацију следећим говором:

љавају нам да овоме пријему даднемо онај обим и онај сјај који би му дали у другим приликама. Ми смо дужни да у нашим још ожалошћеним срцима умеримо радосно одушевљење које нам проузрокује ваше присуство. Париз је, при свем том сматрао, у овим данима када се још једном више, у атмосфери уз-