Opštinske novine

Стр. 772

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Париза — која су постала ван старања и без предвиђања ранијих општинских управа, те према томе без плана и програма; ту спада око 550 нових малих општина. Обавештавања која су том приликом добивена драгоцена су и послужиће много у сличним напорима који претстоје у Београду, а нарочито као путоказ да се благовремено спрече сличне погрешке на периферији нашега града. Извештај делегације Већу Овакав један извештај поднет је и Градском већу у нешто скраћеном обиму у седници његовој. У име делегације извештај је прочитао већник г. др. Стеван Поповић. Завршавајући читање извештаја г. др. Поповић је рекао: „На крају овога извештаја у име делегације хоћу изјавити нашу најдубљу захвалност претседнику Париске општине г. Рајмону Лорану и већу Париза, као и свима онима са којима смо имали задовољство доћи у додир за све ове изванредно пријатне часове које смо проживели у њиховој несравњивој престоници и у њиховом друштву. Исто толико смо им захва\ни и на томе што су нам омогућили да се у свој град вратимо са извесним новим искуствима која ћечо применити у претстојећим радовима на унапређењу Београда". „За све време нашег бављења и за време велике свечаности откривања споменика, имали смо прилике да чујемо такве говоре који нису говори церемониални. У тим говорима било је толико топлине, било је толико истинског прчјатељства, би\о је и узбуђења, истинских и правих узбуђења. Изван свечаности за време нашег бављења ми смо били предмет једне лепе пријатељске пажње, изван протохола, изван уобичајеног церемонијала. Ми смо свесни тога да свака пажња није била само према делегацији, него према Већу Београдске олштине, према Београђани ла и према целој земљи. Ја завршавам овај и вештај делегације са узвиком „Живела Француска! Живео Париз!"

(Традски већници су поздравили извештај (дуготрајним аплаузом и клицањем Француској и Паризу.) Измена телеграма Напуштајући француску територију претседник г. Влада Илић упутио је г. Рејмону Лорану следећи телеграм: „Господину Рејмону Лорану, претседнику општинског одбора Париз Напуштајући територију Француске желим да изразим нашу дубоку захвалност за топли и срдачни пријем који нам је приредио град Париз преко Вас и Ваших сарадника из општинског одбора. Ја и моје колеге носимо незаборавна сећања на боравак у Паризу и молимо Вас да будете тумач код свих својих колега наше непоколебљиве захвалности. Претседник Београдске општине, Влада Илић.

вор:

На овај телеграм стигао је следећи одго„Г. Влади Илићу, претседнику Београдске општине Веома сам дирнут изразима тако срдичних изјава симпатија које сте ми изволели упутити у часу кад сте напустили нашу земљу. Захваљујем Вам из свег срца што сте Београд придружили незаборавној свечаности, посвећеној вашим бесмртним Суверенима. Моје колеге и ја чувамо о вашем боравку у нашој средини сећања пуних узбуђења. Тумач Париза, његових избраниха и његовог становништва, ја понављам Вашем херојском Граду, Вашој општини и његовом становништву наше дубоке, братске и непоколебљиве ситчЈатије. Ремон Лоран Претседник општинског одбора Париза"

Њ. В. Краљ Велике Британије Едвард VIII у Београду

После дужег боравка на југословенском приморју, Његово Величанство Краљ Велике Британије Едвард VIII на повратку за Енглеску учинио је посету југословенској престоници, Београду. Н>. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле изишао је у сусрет Нз. В. Краљу Едварду VIII до Лапова, где је ушао у Краљевски вагон и одатле заједно са Н>. В. Краљем Едвардом VIII допутовао у Београд. Док је дворски воз стајао на жељезничкој станици Н>. В. Краљ Едвард VIII искористио је прилику и учинио посету Н>. Кр. Вис. Кнезу-Намеснику Павлу у Белом Двору на Дедињу. На повратку из Белога Двора на Дедињу, Н>. В. Краљ Едвард VIII и Н>. Кр. Вис. КнезНамесник Павле прошетали су се главним београдским улицама. Ова кратка шетња Њ. В. Краљу Едварду VIII необично је пријала, и Он се, посматрајући Београд, веома ласкаво изразио о његовој лепоти, његовом изванредном природном положају, проричући му велику будућност. У 8.45 увече истога дана Њ. В. Краљ Едвард је отпутовао из Београда. На станици су га испратили: Н>. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле; претседник Краљевске Владе г. др. Милан Стојадиновић, Министар Двора г. Милан Антић и први ађутант Н>. В. Краља ђенерал г. Чолак-Антић.