Opštinske novine

Стр. 78

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

истовремено регулишу сва спорна питања око имања г. Вапе, настала приликом оснивања земљишних књига у К. О. Београд 6. Преносну таксу сноси г. Вап,а. 2) На предлог Претседника О.Бр. 2508: Да се изврши апропријација имању Бранислава Н. Јанковића у Крајинској ул. и то део парцеле 2560 К. О. 4. у површини од 52 м- по цени од 180,— дин. по м 2 , ради регулације Крајинске улице. Преносну таксу плаћа купац. 3) На предлог Претседника О.Бр. 2481: Да се у вези мишљења одбора за Е-А од 29. I. 1937. год. изврши апропријација дела земљишта Регулационог фонда у површини 53,7 м 2 имању г-ђе Надежде Поповић у Звечанској ул. бр. 30 по већ одређеној цени од 150,дин. од м 2 у смислу одлуке Одбора Општине београдске О.Бр. 6579 од 17. марта 1932. год., но с тим да г-ђа Поповић ову апропријацију може исплатити у току од једне године. Сопственица дужна је исплатити тротоарску таксу испред земљишта, које се апроприше њеном имању.

Правни Отсек извршиће одлуку Градског већа по предњој апропријацији с тим да преносну таксу сноси г-ђа Поповић. 4) На предлог Претседника О.Бр. 2479: Да се изврши апропријација имању Владимира Олшанског и Босиљке Л4. Јованић, у Млатишуминој ул. бр. 3 у површини ом 1 м 2 по цени од 50О.— дин. по м 2 , ради регулације Млатишумине улице. Преносну таксу плаћа купац. 115 Код тачке дневног реда „Кратка питања" говорио је: Већник г. Божидар Матовић, замолио је Градско веће да се породици пок. Вељма Вељовића, бив. пожарника, који је изгубио живот приликом пожара у Стоваришту намештаја ,,Велика Србија' , додели помоћ од 50.000.— дин. Овај предлог потпомагао је већник г. Др. Душан Поповић. Претседник Г. Влада Илић, одговорио је да ће ова ствар бити упућена надлежном одбору па потом Градском већу. За овим је седница закључена у 20,10 часова. Градски већници: Миливоје Благојевић, с. р. Милан Мишковић, с. р.

Оверавају:

Претседник Градске општине, Влада Илић с. р.

ОДЛУКЕ ГРАДСКОГ ВЕЋА: Образло&ење уз преддег амандмана о увођењу ета&не својине у Београду

ГТретседник Општине града Београда, г. Влада Илић, доставио је Претседнику Краљевске владе, г. др. Милану Стојадиновићу, и Министру грађевина, г. др. Мирку Кожулу, одлуку Градског већа ОБр. 2558 од 5 фебруара 1937 год. са следећим образложењем: Част ми је у прилогу доставити оверен препис одлуке Градског већа ОБр. 2558 од 5 фебруара 1937 год,, којом се предлаже да се у финансијски закон за 1937/38 год. унгсе амандман за увођење етаже својине у Београду. Потреба брзе и правилне изградње престонице хитно захтева да се што пре за Београд законодавним или уредбодавним путем уведе етажна својина. Само увођењем етажне својине стало би се на пут претераном и ненормалном ширењу грађевинског реона Београда. Стварање нових насеља без плана, далеко од центра града и саобраћајних комуникација,

из године у годину повећава издатке које Општини чини за увођење осветлења, за саобраћај, за израду калдрме, канализације и водовода у тим насељима, и све те инвестиције су махом нерентабилне. Са данашњим финансијским сретствима Општина није у стању да даје све оно што је потребно за културан живот тих насеља. Помоћу етаже својине створила би се могућност да се интензивније изграђује центар Београда, који је данас недовољно изграђен и који ће остати неизграђен за дуги низ година, ако се не прихвати систем етажне својине. Етажна својина допринела би да се спречи даље подизање нехигијенских насеља на периферији Београда, која су, поред тога што претстављају урбанистичко ругло Београда, легла болести и зараза. Станбено питање које је још увек отворено у престоници, могло би много брже и повољније да се реши, када би се завела својина по спрату.