Opštinske novine

812

Београдске општинске новине

за индустријско-занатски погон и да ће Општина и на даље и^и на то да омогући свакоме занатлији у Београду употребу јевтине моторне снаге. Том приликом г. Влада Или^ је предао претседнику г. Стојановићу претседнички чекић израђен у дрвету, са грбом Београдске општине и амблемом занатског савеза. 17 октобра одржан је Конгрес обилно посе1пен од преставника занатлија целе земље и из иностранства . . . Ми смо се позабавили мало опширније овом занатлијском прославом, јер то наше занатлије заиста заслужују а и добро је да се наша јавност мало боље упозна са напором тих вредних људи. Видели смо како се од обичајног права дошло до еснафске уредбе, да се пређе на Закон о радњама од 1910 године и дође до данашњег модерног Закона од 1931 године. Видели смо леп смисао за организацију и њихову борбу без предаха, на пољу националнопривредном. Видели смо један леп смисао за сарадњу са интелектуалцима. Видели смо једну лепу особину наших занатлија да своју имовину трудом стечену, после смрти остављају својим, занатским организацијама, у циљу што бољег унапређења занатске радиности.

Занатска литература и штампа исто се тако негују и њихов се значај цени у занатским редовима. Фотеља за писаћи сто — рад Дуборезачке школе у Охриду Занатски дом, Занатска банка, Пензиони фонд, многи закони и уредбе, — све су то тековине занатског покрета за цигло 50 година. Занатлије могу бити заиста поносни на рад својих организација. Оне су демантовале тврдње Маркса и других пророка да ће пред најездом индустрије занати морати да ишчезну. Занатлије су доказале своју виталност, и баш тамо где је индустрија најјаче развијена и занати најбоље стоје. Ако по неки занат и мора да ишчезне, индустрија ствара нове занате којима даје широко поље рада. Наше пак занатлије показале су изванредну мсК прилагођавања и могу и надаље гледати ведро у будуКност, у толико пре што су им овогодишње јубиларне приредбе прибавиле још многе и многе нове пријатеље. Д-р Стеван Попов ик

Благодарећи томе, занатске организације одржавају данас многе стручне курсеве, шаљу младе људе у иностранство, раде све активније на усавршавању. Приређена изложба дала нам је доказа да се у томе потпуно успева, и да израђевине наших занатлија могу да се такмиче са најбољим израђевинама уметника-занатлија страних земаља, на чијим изложбама добијају прве награде.

^КЦије ШКОПВ