Opštinske novine

Београд је прославио 20-годишњицу свога ослобођења

859

шњег начелника генералштаба, арм. генерала Г. Душана Симови^а, да са једним батаљоном одржава ред у вароши. Грађанство је љубило официре и војнике и обасипало их цве-Кем. Жене, девојке, деца! Мушкарци су били са војском или интернирани. Настали су велики дани. Дани пуни суза радосница.

9-ог новембра претседник општине г. Главинић послужио је Регента по старом народном обичају хлебом и сољу и поздравио га добродошлицом у име престоничког грађанства, замоливши Га да пут од „Славије" до Саборне цркве пређе пешке, што је Регент и поред умора прихватио.

Г. д-р Стеван Поповић, градски гећник, говори на свечаној академији поводом прославе 20-^одишњчце ослобођења Београда

* ј * * 2-ог новембра је командант Дунавске дивизије поставио општински одбор на челу са претседником г. Костом Главинићем. Одбор се одмах дао на посао да обезбеди довоз намирница у Београд и да журно изврши припреме за дочек трупа и врховног команданта Регента Александра. Рад Општине београдске отпочео је. 3--Кег новембра ушла је Дунавска дивизија, пошто је претходно одржано благодарење у Саборној цркви. Код Звездаре је претседник општине поздравио војску и изразио јој захвалност и задовољство Београђана због ослобођења, У име војске одговорио му је пуковник г. Драгомир Милојеви+1, командант Дунавске дивизије. Говорници су били прекидани одушевљеним поклицима, овације су се понављале и војска је се са муком пробијала кроз одушевљено грађанство до Калемегдана. Сада је сваки дан постао празник. Заборавиле су се рушевине и рупе од граната. Одушевљење је надопунило све. Београд се спремао да дочека врховног команданта, свога омиљеног Регента Александра, који је за све време изгнанства делио зло и добро са својим војницима.

Народ је у сузама изражавао своје поздраве Регенту и обасипао Га цвећем тако да је он корачао по цвећу и зеленилу... $ * * Загрливши своје војнике-јунаке ослобођени Београд пустио их је даље да преко Саве, Дунава и Дрине однесу слободу бра^Ки која је још нису имала. г ' • * * 20 година протекло је. Ми данас славимо двадесетогодишњицу тих дана славе и поноса. Београд, југословенски Београд, напредовао је знатно од 1918 године, Он иде напред и када би га данас видели његови пали браниоци, били би задовољни, Видели би да 20 година није прошло без виднога напретка, осетили би да њихове жртве нису биле узалудне. Општина града Београда је свесна дуга који дугује успомени палих хероја, који су бранили бедеме његове тврђаве и чија је крв прскала његове улице. Општина прикупља сву грађу о историјским данима одбране Београда и сређује је за пример буду^им покољењима.

8*