Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 87

азггобуских и трамвајских линија и да се на трамвајским и аутобуским станицама истакну карте на којима ће, поред правца кретања трамваја односно аутобуса, бити назначено њихово време доласка и одласка. Напомињз да је на прузи бр. 9, где сада саобраћају аутобуси, толико много света у подне да кондуктери немају могућности да наплате карте, те Општина губи ту годишње најмање пола милиона динара. И та ствар наводи на размишљање о увођењу чиновничких карата. Пледирао је да се за чуваре паркова набаве шињели и да се за добровољне пожарне чете у Београду одреде реони. На крају поставио је питање зашто је раскинут уговор о изградњи београдског пристаништа. Претседник г. Војин Ђуричић одговорио

је на последње питање, наводећи да. пристаниште гради држава, да је она закључила уговор и да га је она раскинула. Д-р Милош Симовић поновио је свој предлог да се на почетној трамвајској станици код Кнежевог споменика одреди да публика чзка и улази у трамвај са леве стране, а не са десне као до сада, јер окупљање публике на тој страни омета уредан саобраћај. Д-р Живан Лукић учинио је прздлог да се претплатне трамвајске карте додзлз не само онима који су били на Солунском фронту, него и другим ратницима јер међу ратницима не би требало правити ту разлику. За овим је седница закључена у 20 часова. Оверавају:

Градски већници: Миливоје Јевргмовић, с. р. Д-р Стеван Поповић, с. р.

Претседник Градске општине, Војин Ђуричић, с. р.

ПРАВИЛНИК Фонда за откуп земљишта за школе и изградњу школских зграда

Циљ фонда Чл. 1. На основу § 90 Закона о градским општинама, а сходно чл. 13 Правилника за извршење буџета О.Г.Б. за 1939/40 годину, при Штедионици и заложном заводу Општине београдске установљава се Фонд за откуп земљишта за школе и изградњу школских зграда и то за потребе само оних школа где постоји законска обавеза за Општину. Срества фонда Чл. 2. Срества Фонда су следећа: 1 — Половина од прихода који се додељује Општини града Београда из бановинских прометних пореза и Фонда заједничких бановинских трошарина. 2 — Плодови — интерес на готовину која се налази у Фонду. 3 — Поклони за живота или у случају смрти — легати у ма коме виду, који имају имовинску вредност.

Чл. 3. О пријему или одбијању поклона или легата решаваће Претседник О.Г.Б. по саслушању Градског већа. Чл. 4. Имовина Фонда која се не састоји из готовог новца, ако интереси Фонда захтевају, може се по одлуци Градског већа путем продаје претворити у готов новац. Чл. 5. О тачном и благовременом уношењу намењених срестава у Фонд стараће се Привредно-финансијска дирекција. Ш р Руковање имовином фонда Чл. 6. Имовином Фонда неограничено располаже Претседник у сагласности са Градским већем но с тим, да се имовнна Фонда може трошити искључиво и једино у циљу одређеном чл. 1 овог Правилника.