Opštinske novine

0 подземној и речној води

у београдском водоводу

Београдски водовод у својим инсталацијама прерађује воду двојаког порекла: подземну и речну — савску и дунавску. Подземну воду водовод црпе из водоносних дилувијалних слојева Макиша наслаганих на терциерној уми, која се тамо налази испод површине земље на просечној дубини 28—30 метара. Вода из те добине је потпуно стерилна, има сталну температуру од 13° Ц., веома повољну за домаће сврхе, нарочито за пиће, али је тврда и садржч извесну количину гвожђа, тако да ое пре потискивања у градску мрежу мора подвргнути нарочитом процесу пречишћавања. По своме квалитету подземна вода може задовољити све што се тражи од добре воде за снабдевање једног великог, модерно уређеног града. Али стицајем прилика, под којима се је развијаз београдски водовод, он је морао у неколико махова прибећи повећању свог капацитета путем каптаже и одговарајућег пречишћавања речне воде. У београдском водоводу речна се вода каптира на три места: из Саве више стругаре Макиш и код „Шест Топола" и из Дунава код Електричне централе „Снага и светлост". Место прве каптаже може се сматрати као повољно с обзиром што се оно налази узводно од насеља београдских предграђа и што узводно од њега нема на приличној даљини насељених обала. Вода, каптирана овде, потискује се на Беле Воде, где се препарира до стерилног стања и додаје у извесној сразмери подземној води. По могућству ова сразмера не прелази извесну меру, нарочито у летњим и зимским месецима, како не би много мењала температуру воде, која ое потискује у варош. Прекорачење ове границе зими дало би хладну воду, коју би потрошачи врло нерадо употребљавали било за пиће, умивање, прање, било због веће потрошње горива за подгрејавање воде у разне друге сврхе. Лети пак сувише топла вода морала би се хладити вештачким путем, да би се добила добра вода за пиће. Самом водоводу велике промене у температури воде наносе штете због тога што изазивају олабављење и цурење спојева на уличним цевима, дефекте, које је испод модерне калдрме веома тешко наћи и уклонити. Из овог разлога водовод тежи да однос између подземне и речне воде, које се мешају, остане у извесним границама, нешто око два према један. На тај начин температурне промене воде у београдском водоводу варирају највише између 8° и 17°С.

Места друге и треће напред поменуте каптаже мање су повољна, јер се налазе у границама градских насеља, те не одговарају у довољној мери хигијенским и естетским захтевима, који се стављају каптирању воде намењене кућевној употреби. Стога се вода са инсталација код „Шест Топола" и у кругу Електричне централе, иако се пречишћава на исти начин као и речна вода на Белим Водама, потискује у посебну уличну мрежу, која служи за прање и поливање улица и паркова. Пречишћавање и стерилизација и ове воде тражи се и врши с правом, јер у један град, уређен по принципима модерне хигијене, не би се смела потискивати вода сумњивог квалитета. Кад се већ и ова речна вода пречишћава путем таложења, филтрисања и стерилисања, може се поставити питање, зашто се не би уопште, у недостатку подземне воде, користила речна вода, у толико пре што се она лакше и у произвољним количинама може добити. Уз то намеће се питање, да није речна вода можда и јефтинија од подземне, која тражи израду скупих бунара и натега, а опет мора да се пречишћава путем проветравања и филтрисања ради ослобађања од гвожђа. У даљем излагању навешћемо упоредни прорачун трошкова, скопчаних са добијањем исправне подземне и речне воде, потпуно спремне за потискивање у градску мрежу. У ову сврху искористићемо податке које нам пружа искуство у нашем београдском водоводу. Да што више упростимо наш задатак и тиме га учинимо што прегледнијим, унећемо у прорачуне само оне позиције које се однооз на каптажу и препарирање воде, а изоставићемо трошкове око потискивања воде у градску мрежу и око сакупљања исте у резервоарима, као и трошкове администрације, поделе и наплаћивања воде од потрошача, пошто оу они независни од порекла саме воде. Дакле, у обзир ће доћи само позиције које су карактеристичне или различите за воду једног или другог порекла.

I. Инсталације за препарврање подземне иди бунарске воде. Подземва вода, као што је речено, мора се ослободити од гвожђа пре него што се шаље у варош. Процес пречишћавања, који се при овоме мора применити, тражи да се вода 2