Otadžbina

234

МЕМБРАНЕ ЋЕЛИЈА

да се згруша. Такав лајм из гелатина добијеи , који се на обичној температури у води раствара, и при јакој кондентрацији не даје галерту, а међу гим не губи особину да са танином талог начини — назвао је Траубе: лајм ВНа пет делова овакога лајма, метуо је он један део обична гелатина, пет делова обичнога шећера од трске и врло мало витријола бакра. Гелатин и витријол бакра служи томе, да мембрану кохерентнију начини, а шећер врло јако олакшава растење ћелије. Од те смесе вруће, коју је кувањем згуснуо и као маџун начинио, узме он једним стакленим штапићем капљу једну и остави да се охлади, да се згусне. После неколико сахата завуче он тај шгапић стаклени са капљицом у једну чашу, у којој је бистар раствор танина 2°| 0 спремио био. Не прође неколико минута, а на целој периФерији капље покаже се потпуно провидна, стакласта мембрана — та./10г хемијскога једињења танина и лајма. Та мембрана изгледа прави мехурић, у коме је унутра лајм, коме раствор танина не може да прође због колоидне мембране. Тај лајм унутра у ћелији није више згуснут , није пачаст већ се у течност претвори, раствори се и у дну ћелије у раствору виде се као мутни талози, као неки конци,' а ћелија сама једнако расте тиме, што вода из спољашњег раствора једнако у нутра просише. Да мембрана посгаје хемијским једињењем, таложењем, где је додир две материје, и да се унутра у ћелији лајм у течност преображава по законима познатима из физике, то се мора најочитије доказати од ћелијце малене премалене, да се голим оком не види па до ћелије веома велике. Овим експериментима извојевано је за биологију једно врло важно механичко правило: У свету органскоме ћелијна мембрана постаје хемијским путем — таложењем. Ово се правило потврдити може опитима многим, мембранама безбројним, којесе свеначинити дају из талога најразличнијх. Једно је још гато морамо овде поменути. Да хемијски