Otadžbina

Г љ И В И Ц Е

585

На елузокожама налазе оне истина нужну твчност за њиховп развиће, као и нужне хранеће матери.је; оне расту и размножавају се. Но оне не дејствују шкодљиво; секрети слузокоже не дају им никакве побуде на то. Оамо у нвким случајевима (код диФтерије) у стан.у су са живим ћелијцама да конкуришу; оне нападају на још непознати начин слузокожу и причине болешљиве квареже. Друкчије се збпва у желудцу, коме је болешљивом а&екцијом , кисели и неутрални садржај ослабио. Оаде налазе бчктерије згодно поље за њихово размложавање и делање. Ово се делање састоји у претварању шећера у млечну киселину. У цревима бива кисели химус, што год се више од желудпа удаљује, све слабији, затим неутралан и алкаличан. Према томе би услови за бактерију били врло повољни и њихово би р >змложанање било живље; за то их и налазимо овде у већем броју. Али кад расмотримо друге око1ности, видећемо да и ту оне нису тако опасне. За то има више узрока, ја ћу овде само један споменути а то је — да је цревни садржај при излазу нз дванајесто-палачног црева смешањем жучно-киселих соли, више или мање обезбеђен. На основу овога, могу готово произвољно велике количине бактерија у хранећи канал да уђу, без да што шкоде; а сходно # искуству сваримо ми са нашим хранећим средетвима (као сир, кисело млеко, и. т. д.) и врле велику количину бактерија, без да нас после што мучи. Доцније ћемо о томе говорити да ли бактерије из цревног канала у ткања тела улазе. Остаје нам још да на најважније питање одговоримо, како се бактерије тамо у телу понашају, где оне са животним реФлексом директно у конкуренцију ступе. На жалост овде нас искуство са свим оставља, а то се теори.је тиче, што смо при говору о конкуренцији споменули. Шкодљиви утицаји, које бактерије на ткања жирог организма чине, могу се само у опште да посгаве; а то су: 1. Извлаче из истихважне хранеће матереје, где се нарочнто беланчевина и подобна једин.ењаразуму. 2. Извлаче— у колико се у крви налазе —• крвним ћелијцама (В1и1;кбгрегсћеп| кисеоник, Дал>е је Факт, дз кад се у каквоЈ органској течности бактерије мложе, да се одма као ггрво деЈство промена мириса и укуса појави. Може бити да се шкодљива дејства бактерије још на иеки други начин јављају. Исте луче Једну растворену материју, која као