Otadžbina

ЈАКВИНТА

15

Живео Грубеша крал, ! (сви) (оду; битка непрвстано траје а уз битку започиње гриљавина и севиБе) Појава IV (Улази једна гомнла борећи се, коју Мргуд са евојом гомилом потиекује) Мр2уд. (обарајући једног) За твоју душу ово Стеваие, (оду борећи св)

Појава V (Отрибор и Ратко покривзни кацигама долазе) Стрибор. Јуначе етани ! Самрт ледена Над твојом главом вије венац свој. У њене руке ја те предајем. Ратко. Не иди даље, или мача ми Твоја ће мајка закукати сад, Нити ћеш више љубе видети, Стрибор. Амо хвалишо ! Јунак је бољи који победи ! (Сударају се мачевима) Рптко. (измакнув се) Дижмо кациге, Јунаку оне не доликују. Стрибор. Џристајем (обоје подигну кациге и познаду се) Ратко. (изненађен) Ао да чудна бесомучиика ! Збиља, јесили то ти ? Стрибор. Е гле, молим те, иебих се надао да умеш и на тај начин људе плашити! Али одкуда ти са оне стране? Ратко. Похитах теби, јер је краљ заповедио да му одвојиш неколико чета у помоћ. Он се једнако бори. 0 да чудног посла! а знам да би се тај залогај највигие допао ђаволу. Добро те те не послах тамо. Стрибор. Хајдемо сад. Е гледај ти њега, како страшно прети, као да су сви иаклени дуси са њиме. (оду)

Појава "VI (Мргуд се враћа са својпм људима) Мргуд. У таласима хладне Бојане Нашлл су они ископани гроб. I Војник. Погледај војводо, овамо нам се примичу неки. Мргуд. То су Ђорђеви бегунци, напред да их дочекамо ! ( 0 ду)