Otadžbina

54

ДОВРОВОЉАЦ

Потписи чланова међународне комисије: Гр. Ведел, Розенберг, Де Оал, Кет. Фразер, А. Черути, Барон Н. Каулбарс, Шакнр.

Сутра дан потписали су Топаловић и Панов споразум за размену заробљених, рањених и болесних војника, по коме: 1. Размена заробљеника и оних болесника и рањеника, који могу да поднесу транспорт, има да се изврши до 30 Децембра 1885. 2. Тешки рањеници и болесницн онда кад оздраве. 3. Размена ће се вршити код Царнброда и Брегова. 4. Најмање на 48 сати раније пре предаје заробљеника на граници, обе стране известиће дотичне пограничне власти о броју заробљеника који се имају предати. 10. Децембра 1885. Пирот. Капетан Пуковник Панов с. р. П. Топаловић с. р.

Два дана пошто је истекао рок уговореноме примирју, дакле 19-ог Марта 1886, године писан је у Букурешту мир између Србије и Турске (!) као Господара Бугарске, по коме је повраћено оно стање између Србије и Бугарске, које је било пре 2-ог Новсмбра 1885!.. ЈЗ ./1АДАН ^ОРЂЕВИЋ.

ДОБРОБОЉАЦ ПЕСМА ЧЕТВРГА Но^ни напад 1. Кад умре поп Сима, потреба наступи, Да га когод други к'о писар заступи. Ђака српских беше доста са свих страна: Из Беча, из Граца, Загреба и Задра, А било је доста и Београђана Све момчад на перу, а и сабљи кадра. Свима беше мила судбоносна буна, Ал Ива изабра Бори1)а Тривуна.