Otadžbina

620

КОСОВСКА БИТКА

мочки слив Бугарској, као што је критичар означио; 1 а да о Срему и другим границама и не говоримо. С тога површина Душанове царевине не може да служи за поуздану основу, докле год се не утврди цела граница његове простране државе. Због ове непоузданости ја сам поређења чинио овлаш и приближно , а не тачно, као што би желео мој критичар, па су му отуда и погрешни рачуни испали. Он ми подмеће, да сам казао, да је Лазарева држава била '/ део Душанове царевине, а то нигдеумојој расправи није могао прочитати. На стр. 36. казано је V, до У в део , а из поређења Лазареве, Тврткове и Балшићеве државе заједно према Душановој излази, да је Лазарева '/ 6 део Душанове. На стр. 100. пак речено је скоро V, део, а то значи да је већ била према њој, јер се иде '/, ка а не како је то критичар по својој вољи растумачио (критика стр. 46.) Са тако погрешном основом он почиње да рачуна и налази . да би према томе Душанова царевина била већа од целог Балканског полуострва. Ту је критичар уједанпут исказао две неистине: прво, што је Лазареву државу сматрао као */, а не као / 6 Душанове царевине, ако хоће да води рачуна о моме писању, иначе произвољно може да пише шта хоће ; и друго баш и да се онако рачуна, како он хоће, не би Душанова царевина ни у том случају била већа од Балканског полуострва. 2 Његов је дакле рачун, па и закључак био нроизвољан.

1 Историја српског народа за средње школе од Љ. Ковачевића и Љ. Јовановића (види нриложеву карту Душанове царевине). Не знам од куда је Ппрот посде био у Лаваревим рукама, кад га Душан није имао.

! По израчунаваљима нашег младог и вредног геограФа Ј. Цвијића (Г)ег ИасћешпћаИ ттп<1 сНе шИИеге Нбће <Јез Кбт^гекћз ЗегИеп) површина садапгае краљевине Србије износи 48.523 квадратна километра. Овоме додата трећина у 16.196, онда би Дазарева држава имала по моме нриближноме рачуну 64.785 квадр. километара. Ако би се ова површина седам пута узела, као што рачуна г. Јовановић, тада би изнела Душанова царевина 453.495 кш. 2 Ади Балканско полуострво, поГотском Алманаху Јустура Пертуса за1891.год. (651 — 1112) има површину у 478.000 кт. 2 ако се урачунају све земље, које