Pastir

80

кога разуи доцнаге ннти ба могаб, ннта бн умео ући у област божанетвених стварн, почем не би имао зато потребннх дата. „Ма како да Ге таван и иеопредељзн оваг релнгиозни нааон у душа детнњоГ, вели се у тот књзжица на хедноме месту, опет Ге очигледно, да га треба развтати од прзог трзпутжа, како се оа почне Гављати. Са овим нагоном мора се педагог бавнти онако исто као и са осталима. Пренебрегаватн га то би бнло толико, колпко и убихати. И ко зна, да ли га не убиха сувишно и прекомерно развиће других душевннх начела човечиге природе? А то 1е познато, да ако се Гед ном умртви, да га онда неће бати у стању да оживи ма и ко1а сила људска. Огањ овог небеског нагона далеко Ге од нас: он 1е на внсинн небеског. Па зато врло вешто ваља пазити на шнав ове прве некре. Њу ваља распаљизати оним предмегима, кохи су кадри да ге развигу, чаравно ако желимо, ако хоћемо да она доцнаге постане оним Гзрким пламеном, свзтлошћу, кога нам светлп у срзд помрчине, сагрева у сред ладиоће, обдржава у вртлогу овог света.“ „1Ј.а зар ово наГсрећниГе време детињства ми да пропустимо? Зар да га не употребимо као наГугодниГе за развиће сваГу ових узвишених упечатљења? И у ко1а би друго време ми кадрл билн да попунимо детету оно, што смо пропуштала у своге време? Жавот наш тек онда можз бнти у пуном свом цвету, тек онда може изаћи на видак са пунон евопш лепоточ, кад се он све-страно разваГа у свина свогим поГавама“.. Књижица ова може сз добити у књагопродавнаца Валожаћа и кошта само 1 грош. Ма ге препоручутемо васпататељкама и маГкама у опште.

Изашла ге ово дана н дошла у СрбаГу на руском Гезику књпжица под еасловом п пос$штенГе воскресенскаго, новии Јерусалимђ именувмаго , монастирн високопреосвнценнмк МихаиломЂ МитрополитомЂ СербскимЂ и (16 Окгомбра 1869 хе годиие.) Она говорн у опште о он л евечаноетн , о оног радоети, когу су ужавала становннци те околине видећн 1срарха српске цркве, како у ГедноГ Форми, у Гедном духу са русвма служа божгнствену службу у њихозом храму и прориче велику будућност словенског народа ако се оваг ззоочетим правцем и даље буде сблажавао, па у заГедница евоГу судбу удешавао. Књижица ова може ее добити у двору нашег г. Митрополата.

П 0 П Р А В К А.

У прошлом броГу у огласу Нуско-Српског речзика подкрала се ова погрешка: у место предплата се шаље А. МарГановићу секретару у минстарству унутрашњих дела, треба чнтатг А МарГанозићу чиновнику главне контроле , као што Ге и у паМ у његовом казапо.

ШТАМПАСИГА НИКОЛВ ОТСФАИОВИИА У СВДТ ’