Pijemont

Русија пристане да им врати Карс и јерменске области, које је освојила у последњем рату. Актом од 15. јануара 1879. год. Енглеској је признато право суђења на целом острву. Као што се види Енглеска је Кипар фактички задобала већ одавно, а званична анексија само је обична формалност. I и — Племенитост руског цара Пвтроград, 2. нов. Цар је поеетио Ивангородску тврђаву и прегледао трофеје заплењене у борбама под том тврђавом. Цар се интересовао функционисањем батерија и сликао се са браниоцима тврћаве. По том се цар одвезао аутомобилом у околину Ивангорода, да прегледа ровове, блендаже и одбранбене радове, које је непријатељ подигао за време неуспеле офанзиве против тог утврђења. Цар је посетио три села у..којима је немачка артиљерија порушила католичке цркве и подарио је свакој потребну суму за оправку. Он је иаредно, да се да новчана помоћ становништву у утврђеној области Ивангорода, које је у току рата пострадало.

— Крвав суноб између енглесш и немачких трупа. —

Лондон, 2. новем. Министар војни дао је синоћ овај извештај: Један од најжешћих напада извршио је 29. октобра корпус пруске гарде против једног дела нашег првог корпуса пред Ипром. Непријатељ је овде учинио нарочити напор у циљу, да пресече енглески фронт, за који се надало да је ослабљен нападима немачке пешадије. Наше трупе, за пуна три сата, биле су изложене најжешћем бомбардовању, уз које је дошао и јуриш у маси, извршен од прве и четврте бригаде пруске гарде. Изгледа, да су ове одабране трупе .нарочито и брзо овде доведене, да би направиле продор кроз наше трупе, пошто су предходни покушаји пропали. Захваљујући одваж-

ности наших трупа и њиховој дивној отпорности против трупа бројно надмоћнијих, покушај Немаца да продру до Ипра одбијен је. Међутим бројна надмоћност учинила је те је непријатељ ипак на три места пробио наш фронт. Али при свем том][непријатељ је одбијен и није могао добити ништа у терену и претрпео је огромне губитке: Нађено је 700 мртвих Немаца иза наших опкопа. И наши су губитци озбиљни. Немогућно је довољно похвалити држање наших трупа.

ЈЕ Ј СТ?

Варош пролалих нада и тешког очајања. Дописник вашигтонског „Тајмса“ пише из Беча: „Беч је варош пропалих нада, тешког очајања и мрачне суморности. Некад највеселија и најпријатнија варош у Европи, данас је најжалоснија и најутученија. Поворка од 4000 матера, којима су мужеви у Галицији, вукући своју децу, испунила је целу пољану .пред министарством војним. То је био неми позив за мир. Рањени војници допадају затвора, јер су их чули како проклињу Русе што их победише. Власт је, међутим, била наредила, да се не говори о аустријским поразима. Варош је препуна ухода и врло су честа хапшења војника са бојишта, који причају о поразима и о безнадежности даље борбе. У Вечу је сад око 70.000 рањеника, који су рђаво смештени у неподесним болницама. Прилози врло неиздашно притичу. Свет се љути на необично мале суме које министри-аристократи прилажу. Један принц, који спада у најбогатије људе у Европи, уписао је, на г.ример, 20 круна.

V БелгиЈи — Бвзуспешни немачки напади Париз, 2. нов. „Хавасова Агенција“ саопштава под првим новембром: Немачки напади у Белгији против великог њепорског мостобрана нису успели. Задржанн су разни офанзивни покушаји непријатељеви у об-

ласти источно и југо- источно од Ипра. У околини Димида напредовали смо за један ки лометар на исток. Између канала ЈЈа-Басе и Араса делимично смо напредовали. Немци су без усиеха нападали у области Ласињи и Ена до Бери-о-Бак.

№1 оиак Ситуацнја на европском војишту. (Из „Журнал де Б^лнан*)

На северу ратне позорнице напори Немаца да продру до Денкерка и Калеа могу се сматрати као пропали, јер Французи су повратили Лил. У овим сукобима, у којима се показује и с једне и с друге стране једнака издржљивост и у којима су оба или управо сва четири народа дали доказа о изванредним особинама, час о бравури, храбрости и одушевљењу, час о беспримерној огорчености, Немци су подлегли. Ова је чињеница од великога значења, јер овде се није радило само о једном сукобу, него су то с надчовечним, крајњим напрезањем Немци покушали, да се докопају морске обале и да на тај начин спасу своју ситуацију у Француској. Они су у овај кут бојишта послали своје најбоље трупе, које су имале да се по сваку цену пробију. Сад им је, кад нису могли да се дочепају обале, пропао и последњи покушај. Ми не смећемо са ума чињеницу, да њи хова надмоћ не би била тако велика, све да су и постали господари Калеа и Денкерка, као што то они замишљају. Немци су изгубили терен такође и у околини Диксминда, као и на југу реке Лиса, где су Французи предузели снажну офанзиву. Дуж морске обале продужује се двобој између енглеске флоте и тешке артилерије немачке, са осетним успесима за флоту. У последњим сукобима добар део успеха треба приписати инфантерији француске марине, која је показала велику бравуру и одличан дух који су изазвали дивљење у милитарних шефова. Врло је вероватно, да ће Немци обновити своје нападе на северу, али први је полет сломљен, и ми верујемо, да они више неће напредовати

на тој страни, као што би желели. На источној се ратној почорници продужује гоњење Немаца, али не са оном жестином, која би пораз могла претворити у потпуну погибију. Даље нам се јавља, да су у околини Бакаларжева један немачки јуриш Руси одбили. У сукобу, који је био близу Висле, Немци су оставили Русима 8.000 заробљеника и огромну количину муниције. Са аустро-руског војишта нема никаквих новнхважнијих вести. Бомбардовање са Черновице продужује се истом жестином, али до сада без икаквога резултата.

— Виногради у околини Ниша оатујућа ^ Алексинца. -- У Новој Србир ји. — Како је у Жупи? —

Грожђе из околине Ниша и Алексинца од вајкада је важило као добро, а тамошњи виногради, који су већим делом засађени нашом домаћом лозом, рађају одлично. Међутим овогодишња берба грожђа у околини Ниша и Алексинца није дала добре резултате. Томе су узрокпрве дуге и непрестане кише, које су спрале добар део грожђа још у цвету, а касније град. Виногради у Новој Србији, особито они на крајњем југу, ове године су понели јединствено добро и, упркос кишама, берба је била одлична. Овогодишња берба у Жупи била је осредња. Виногради који су били по брдима радили су врло добро, док су они по долинама и равницама подбацили са тридесет од сто.

— Прва

парламвнтарна свдница у Нишу (Од нашег догшсника)

Ниш, 1. нов. Данас је била прва седница Народне Скупштине, сазване у редован сазив. Присутни су сви министри и довољан број народних посланика. Пре преласка на дневни ред председник је објавио, да су Скупштини до сад поднесени ови законски предлози: 1. — Закон о узимању на знање одлука по струци Ми-

Ред који влада по болницама примеран ј", а морталитет је, ма да је проценат тешких рањеника приличан, сведен на минимум. * Број досгљеника у Аранђеловцу, сразмерно црема броју становника, приличан је. Нарочито је доста досељеника у последње време. Но ма да сада у Аганђеловцу има више гостију, него ли и онда кад је бањска сезона у најве!ем јеку. ипак немаонелетње „сезонске“ живости. Од како су настали ови хладнији дани настале су нове муке за добеглице Станови, који се у редовнем при ликама издају само за време летње — банске — сезоне, сада су пуни. Међутим скоро сви ови станови од слабе су грађе, а пећи, ако их има, слабо се греју. * Цео Аранђеловац је једна једина улица која се пружа у дужини читав километар. Цео живот сконцентрисан је између та два низа кућа. Живи се једним монотоним празним животом. Већ око 7 часова у вече по вароши влада апсолутна тишина. Прилике за живот су достадобре. Изузев скупоће станова, све остало је сразмерно јевтино. Т.

Како се у Вену саопштавају вести —

Балплац је од увек био јединствена фабрика лажних гласова и фабрицираних вести. Међутим, у току овог рата Беч је показао, да је недостижан и у хладнокрвности с којом саопштава своје највеће поразе, разуме се као сасвим незнатне ствари. Један бечки званични извештај гласи дословце овако: — Јуче се на северном фронту није десило нишша важно. Непријатељ је ушао у Тарнов, Јасло и Кросно.

Употреба давно стеченог права.

Пре неколико дана јавили смо, да је Енглеска званично анектовала Кипар. Међутим ово је острво Енглеска фактички заузела 4 јуна 1878: године, према уговору за турско-енглески савез. Једном тачком тог „уговора предвиђено је, да Турска Кипар уступа на „управљање" Енглеској. 1. јула исте године био је закључен један допунски уговор, према коме Кипар треба да буде враћен Турцима, ако

зети. Наређено им је да упишу католике, протестанте и мојсијевце. Велики трговци с вином и прости крчмари, представници свију класа. Господин X. сећајући се страшних тренугака, вели да су Немци, који су га присиприсиљавали да се пожури, изгледали веома уплашени и изгледали су жељнн да то што пре сврше, осећајући да нм сигурност зависи од узимања таоца. Кад је листа била готова, немачки официр је исече на три дела, не чекајући да буде уређена по становима, и патроле са офицнрима одмах одјурише у варош Да хватају таоце. Они су били одведени у суд и строго су чувани. Они су тамо проводили врло мучне дане, не жалећи се ни најмање на ову опасну почаст. У вече, око шест часова, њих одведу, целу стотину, на четири километра изван вароши.

Топовска пуцњава и митраљези показивали да је борба врло близу. Најзад су таоци били пуштени у варош, када су последњи Немци из њега изишли у паничном бегству. Французи су били врло близу... Одлазак Немаца био је врло брз, да су заборавили у вароши седамдесет и пет рањеника. Неспособни да беже они су се скупили пред црквеним вратима молећи за помоћ. У недељу, 31. августа француски војници ушли су у Ремс, у прво време у мањим оделењима. У два сата после подне ђенерал Франше д’ Еспереј ушао је свечано, дочекан бурним узвицима. Жене су плакале од радости и служиле су војнике вином и китили цвећем. Дан је иначе прошао у миру. Али ипак немачке гранате почеле су падати са северне стране на периферију вароши. На то ни-

;п И Ј Е МОНТ‘

ко није обраћао пажњу, сваки је знао да је то пуцање ради заштите одступнице. Један официр се чудио како народ шета хладнокрвно, на педесет метара од бојишта, где падају гранате. Ова пуцњава објтвљивала је крај патњама Ремса. Првога септембра почело је систематско бомбардовање вароши, које је трајало три дана без прекида. Час су гранате падале на ровове и батерије, које су биле намештене у предграђу Сереа и Лаона и у улици Кокебер, час су падале на саму варош, без икаквог стратегиског разлога и војничке потребе. Није истина да је било ма чега на катедрали, што би оправдало бомбардовање. Ремс је предузео мере да се заштиги од даљег бомбардовања. У вече светлости морале су се погасити. У случају ноћног бомбардовања сваки је

| био обучен, и могао је брзо да се спасе. Ускоро је почело бомбардовање и дању и ноћу. 5. и 6. Немци су на варош бацали фугасне бомбе. Ватра се одмах појави у неколико квартовв, који су потпуно изгорели. Дотле је бомбардовање врло ретко производило пожар. Али 5. и 6. процењено је, да су изгореле зграде на површини од сто хектара. Многи- да би се избавили од овог пламеног пакла, куршума, из кућа које су се рушиле с ужасним треском, остављали су преко дана варош и бегали у поље, враћајући се у Ремс тек у вече, да се склоне у велике подруме трговаца са шампањером. У неким подрумима сабило се више од 2.000 људи. Кад су се болнице сурвавале или бивале обузете пламеном, овде су склањали рањенике, док их нису болничари изнели ван вароши. Многе су жене по-

Број 278.

казивале узвишено пожртвовање негујући по болницама рањене војнике и грађане и поред свег ужаса који су стварали топове. Седам стотина грађана убијено је за време бомбардовања. Број рањеника још се не зна. Ноћ, помрчина само су повећавали ужас, који је обузео целу варош. Напослетку 6. Ремс су бомбардовали са беснилом, које је превазишло све. Нарочито су гађали катедралу: рачуна се да је на њу пало тридесетак бомби. Око три часа неколико граната погодише је одједном, те се ватра појави на више места. Кров букну у исто време кад и дрвена грађа која је скоро до врха окружавала северну кулу. 0датле се ватра пренесе на врата, а слама нагомилана у њима букну одједном. Торњеви су били као огромни димњаци и стварали су промају, која појача пламен. И поред