Policija

обавезно предавање о руковању толефоном, како се не би дешавали и даље жалосни случајеви, да ноћни стражари моле друга лица па и шегрте да у место њих саопштавају Управи какву службену ствар за то, што они не умеју да говоре на телефону!

Нова справа за спровод криваца

Приликом спровода криваца или сумњивих лица, потребно је одузети могућност лицу, које се спроводи, да побегне или да пратиоца нападне. У том циљу и код нас, а нарочито на страни, примењују се разне справе, у тежњи да се избегну сурова средства, која јако у очи падају и причињавају болове. Али, до сад није била пронађена справа, која би потпуно одговарала намени, јер све наносе више или мање болова. Г. Мата Блашковић, надзорник нишке железничке радионкце, конструисао је за спровод криваца просту и за примену у сваком погледу врло згодну справу, чију слику доносимо.

Справа је гвоздене конструкције и пљосната је. На крајевима има две алке, а у средини кључаоницу у виду рупе. Изнутра, у справи су четири зупца, који се помоћу кључа могу, по вољи, помицати. Употреба је проста : алком се прикљешти ма који прст са руке сем палца и онда је немогућно прст извући, док се кључом алка не прошири. Алке су везане за зупце и њих је лако повећавати и смањивати помоћу кључа.

Справа за спровођење криваца

108